AMERIKANCI NAPRAVILI PLAN ZA SVRGAVANJE PUTINA! Atlantski savet objavio detaljan projekat za izgradnju nove Rusije

Autor: Republika

Svet

15.03.2021

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka organizacija Atlantski savet objavila je spis u kom je detaljno razrađen plan za izgradnju nove Ruske Federacije bez predsednika te zemlje Vladimira Putina i Obaveštajno-bezbednosnog sistema Rusije (FSB) da bi se, kako je naglašeno, stvorila "jedna zdrava parlamentarna republika".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Leonid Gozman i Anders Oslund iz istraživačkog centra sa sedištem u SAD sastavili su dokument u kom su taksativno pobrojali kako država treba da izgleda bez aktuelnog šefa Kremlja.

Dokument s naslovom "Rusija posle Putina: Kako ponovo izgraditi državu" sastavili su Leonid Gozman, ruski političar i predsednik pokreta Unija desnih snaga (Union of Right Forces), i Anders Oslund, švedski ekonomista i viši saradnik u Atlantskom savetu.

 

Šta je Atlantski savet

- američki analitički centar čija su preokupacija međunarodni odnosi
- osnovan je 1961.
- okuplja međunarodne političke i biznis-lidere, kao i predstavnike intelektualne elite iz celog sveta
- centrala mu je u Vašingtonu
- ciljevi su mu međunarodna bezbednost i globalni ekonomski prosperitet 

 

Oni smatraju da je jedan od ključnih momenata u rekonstrukciji Rusije stavljanje nuklearnog oružja te zemlje pod kontrolu NATO, ali, pre svega, promena celokupnog sistema. 

- Ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada i kako će skončati režim Vladimira Putina, ali postoje naznake da on već grca i da bi mogao da se raspadne u veoma skoroj budućnosti. Svakako bi to moglo da potraje i nekoliko godina, ali mi moramo da budemo spremni i moramo sada da imamo plan kako ćemo na ruševinama starog sistema izgraditi novu republiku. Putinov režim se najčešće naziva autoritarnom kleptokratijom jer se zasniva na vođstvu male vladajuće elite. Ona je uzurpirala svu vlast i sve bogatstvo. Moć je uglavnom koncentrisana u rukama predsednika, koji svoju volju sprovodi zahvaljujući tajnoj policiji. Vladavina prava i sudski sistem potpuno su potčinjeni njemu - navodi se u dokumentu i naglašava da je ruski razvoj prethodnih godina zasnovan isključivo na urušavanju ustavnog poretka.

- Putin je na navodnom referendumu dobio podršku naroda za izmene ustava da bi imao priliku da vlada do 2036, ali time je samo dodatno urušio ustav - ističe se još u tekstu. 

Zato je, kako se dodaje, neophodna hitna promena režima i zavođenje vladavine prava.

- Najveći problem Rusije trenutno je što tako veliku zemlju netransparentno vodi šačica ljudi. Novi režim izgradiće otvoreno društvo u kom će svaki građanin moći da sazna sve što ga zanima i da bude istinski slobodan. A promena će biti veoma laka samo ukoliko se iz javnog života Rusije uklone takozvani oligarsi. Naime, Rusija ima oko 100 milijardera, koji su bogatstvo stekli ili za vreme Putinove vladavine ili pre njega, ali su bili prinuđeni da stanu uz predsednika. Većina njih ima zavidnu imovinu u inostranstvu, gde bi, kada bude zaveden novi režim, trebalo da se sklone. Važno je zadržati ih tamo da više ne bi imali uticaja u Rusiji, pri čemu je posebno važno voditi računa o onima koji su vlasnici nekih od značajnijih ruskih medija - smatraju Gozman i Oslund i, kao jednu od najznačajnijih promena u Rusiji, vide zavođenje vladavine prava, pa, samim tim, i uništavanje FSB.

 

Među glavnim tačkama projekta je i ukidanje himne 

1. Rusija mora da napusti predsednički sistem koji liči na carizam
2. Potrebno je uspostavljanje novog parlamenta zasnovanog na proporcionalnom sistemu koji će objediniti pripadnike različitih stranaka 
3. Održavanje zdravih, demokratskih izbora čim se uspostavi novi režim
4. Decentralizacija zemlje je neophodna, s tim što Rusija mora da se pomiri s tim da će neki regioni/države želeti otcepljenje i samostalnost (nikako se ne sme ponoviti scenario iz Čečenije)
5. Donošenje demokratskog ustava
6. Političko finansiranje mora da bude transparentno
7. Odustajanje od dosadašnjih državnih simbola - uklanjanje predsedništva iz Kremlja da više ne bi podsećao na period carizma, ukidanje staljinističke himne, uklanjanje grobova sovjetskih vladara sa Crvenog trga, uklanjanje i njihovih spomenika 

 

- Nijedna moderna demokratija nema tajnu policiju koja zastrašuje narod. Zato je potrebno raspustiti FSB, otpustiti sve radnike te agencije i onemogućiti im da se zaposle na nekoj drugoj sličnoj poziciji, odakle bi mogli da sprovode svoja pređašnja uverenja - navedeno je još u dokumentu i istaknuto da je veoma važno rešiti se i Putinovog ekonomskog kancera tako što bi zemlja bila privatizovana, otvorena za ulaganja, transparentna. 

- Rusija mora da promeni i svoju spoljnu politiku da bi postala otvorenija za odnose s drugima, ali i uspela da ubedi zemlje na Zapadu da joj skinu sankcije kada Putina više ne bude bilo - zaključak je u tekstu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
miroslav

15.03.2021 18:09

Boze, koji kreteni.