NE ŽELITE DA SE VAKCINIŠETE? ONDA VAM NEMA NI ŽIVOTA! Evo kako je jedna država postala lider u borbi protiv korone

Autor: Republika

Svet

13.03.2021

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala bliskoistočna zemlja sa oko devet miliona stanovnika vakcinisala je protiv koronavirusa već oko 50 odsto stanovništva, između ostalog zahvaljujući i tome što je uvela mnoga ograničenja za one nevakcinisane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija u Izraelu po strogim pravilima 

Mala država na Bliskom istoku sa oko devet miliona stanovnika postala je pravi lider u borbi protiv koronavirusa i to zahvaljujući više nego uspešnoj vakcinaciji svog stanovništva, zbog čega je posle veoma kratkog vremenskog roka privukla pažnju svetske javnosti i podstakla mnoge da je pitaju na koji način je uspela da pridobije poverenje građana da pristanu na imunizaciju u tolikom broju. 

Reč je o Izraelu koji je uspeo da strogom disciplinom "objasni" svojim građanima da ukoliko ne prime vakcinu protiv opakog virusa i tako daju svoj doprinos u poražavanju pandemije, neće moći regularno ni da učestvuju u političko-društvenom životu.

Naime, kako navodi list The Times of Israel zvaničnici su još na početku procesa vakcinacije saopštili kako onima koji ne prime cepivo neće biti omogućeno da ulaze u kafiće i restorane, da posećuju pozorišta i bioskope, učestvuju u mnogim drugim kulturnim dešavanjima, posećuju hotele, ali i da idu u teretane i na druga mesta masovnijeg okupljanja

Takvu meru mnogi su shvatili kao ozbiljan udarac na slobodu izbora, naglasivši da takva ograničenja bukvalno znače da ljudima nema ni života. Međutim, vlada u Tel Avivu kratko je saopštila da je imunizacija odgovornost svakog Izraelca koji brine kako o sopstvenom, tako i o zdravlju svojih sunarodnika. Međutim, ostavljen je prostor za one koji eventualno ne žele da se vakcinišu, da koncertima, pozorišnim predstavama i sličnim okupljanjima mogu da prisustvuju uz negativan test na kovid-19, ne stariji od 48 sati. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu dočekao je nove doze Fajzer vakcine iz SAD

Već uz takvu meru je postalo jasno da većini protivnika vakcina nije odgovaralo da ne prime svoju dozu cepiva, te je iz tog razloga uspešnost vakcinacije u Izraelu takva da je već oko 50 odsto ukupnog stanovništva primilo barem jednu dozu. Predviđa se, takođe, da će do narednog meseca broj vakcinisanih skočiti na 60 odtso. 

Osim toga, interesantno je da je Izrael već počeo s vakcinacijom maloletnika. Naime, budući da je u Izraelu zastupljena uglavnom vakcina Fajzer/Bajontek, za koju je preporučeno da se ne daje osobama mlađim od 16 godina, Izraelci su napravili ogled na tinejdžerima tog uzrasta. Kako su saopštili, nijedno od 600 vakcinisane dece nije pokazalo ekstremnije nus pojave. Za Izrael je to, inače, veoma važno jer je čak četvrtina stanovništva te zemlje tinejdžerskog uzrasta.. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Zvanični Tel Aviv je, inače, krajem prethodne nedelje objavio još jednu studiju po kojoj se pokazalo da je efikasnost Fajzer vakcine u sprečavanju teških slučajeva obolevanja od koronavirusa i smrti čak 97 odsto, dok joj je efikasnost u borbi protiv infekcije bez simptoma čak 94 odsto. 

Podsetimo, ta bliskoistočna zemlja kritikovana je u prethodnom periodu i da je zanemarila vakcinaciju palestinskog stanovništva, međutim, ona je i te kako organizovala imunizaciju Palestinaca i to prvi onih koji u velikom broju rade na teritoriji Izraela. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mirko

13.03.2021 15:30

Treba se u svemu ugledati na Izrael.