AMERIČKI UDAR NA KINU! Pet kineskih kompanija stavljene na crnu listu SAD: One su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti

Autor: Republika

Svet

13.03.2021

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka Federalna komisija za komunikacije ponovo je udarila na pet kineskih giganata, među kojima je i Huavej, iako je ta kompanija u februaru pred sudom osporila odluku Amerike da je etiketira kao pretnju po nacionalnu bezbednost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping, predsednik Kine  

Američka Federalna komisija za komunikacije označila je pet kineskih kompanija kao pretnju nacionalnoj bezbednosti prema zakonu iz 2019, čiji je cilj zaštita američkih komunikacionih mreža, na meti su se našli giganti Huavei, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Tecnology i Dahua Tecnology.

Prema Zakonu iz 2019, Komisija je dužna da identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge za koje je, kako je navedeno, utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD.

U avgustu 2020. američka vlada usvojila je propise kojima se zabranjuje saveznim agencijama kupovina robe ili usluga od tih pet kineskih kompanija, a od 2019. one su stavljene na ekonomsku "crnu listu" SAD. Osim toga, Komisija je prošle godine Huawei i ZTE proglasila za pretnju nacionalnoj bezbednosti komunikacionih mreža, a time je američkim kompanijama zabranjeno korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

Huavei je u februaru osporio tu odluku pred sudom, a u toj kompaniji odbili su da komentarišu najnoviju odluku Komisije SAD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading