ŽENA PUSTINJAK, decenijama živi sama u Sibiru, a sada joj je milijarder promenio život (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

12.03.2021

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agafja Likova (76), žena pustinjak, konačno je dobila novu kuću zahvaljujući ruskom aluminijumskom tajkunu Olegu Deripaski

Podsetimo, "najusamljenija žena na svetu", jedina je preživela iz porodice koja je 1936. godine pobegla u šumu u Sibiru kako bi izbegla verski progon pod Josifom Staljinom.

Od tada je potpuno odsečena od civilizacije.

Veći deo svog života provela je poput seljanke iz 18. veka, gajeći sopstvenu hranu, izbegavajući moderne izume. Živi u staroj, oronuloj, kolibi u kojoj je rođena, koju su sagradili njen otac i braća nakon što su pobegli iz komunizma da žive u zabačenom uglu Sibira. Tamo su bili potpuno odsečeni od sveta i nisu ni znali da se dogodio Drugi svetski rati ili da je Jurij Gagarin izveo prvi let u svemir.

Braća i sestra su joj umrli 1981. godine, a otac je preminuo 1988. godine. Majka je preminula još pre nego što je njihova lokacija otkrivena.

Agafja je sada prvu noć provela u svojoj potpuno novoj, jednospratnoj brvnari, odmah pored svoje prethodne kuće.

"Hvala Olegu Deripaski za dobrotvornu pomoć i svima koji su radili na izgradnji. Takvu lepotu su napravili", rekla je.

Direktor rezervata prirode Kakasija Viktor Nepomnjašči kazao je: "Nova kuća je čvrsta, sa toplom verandom i puno prirodne svetlosti koja prodire kroz njena četiri prozora. Svidela joj se i u znak zahvalnosti svima koji su joj pomogli, ispekla je malo hleba i poslužila je uz domaća pića".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Agafija Likova, najusamljenija žena na svetu

"Svi izuzetno pazimo kada posećujemo Agafju", objasnio je lokalni zvaničnik Aleksandar, koji je godinama povremeno putovao kod Agafje kako bi proverio kako živi okružena medvedima i vukovima.

"Agafja je poput Moglija, nikada nije došla u dodir sa modernim infekcijama i bolestima. Znamo koliko disciplinovani i oprezni moramo da budemo da bismo bili sigurni da će ona ostati zdrava", dodao je.

Međutim, starica je odbila da se useli u novi dom dok se ne osvešta. Zato je pozvan sveštenik crkve staroveraca, kojoj Agafja pripada.

Gradnja je počela u decembru, a to nije bio nimalo lak posao jer je materijal dovlačen brodom iz 250 kilometara udaljenog područja, jer je u Sibiru seča drveća zabranjena.

- Posebnim plovilom smo dovukli materijal za kuću, bilo je potrebno 20 takvih 'putovanja' rekom Abakan  - rekao je Nepomnjašči.

Agafja, inače, odbija da se preseli u grad, od kojih je najbliži oko 240 km od njenog živopisnog planinskog područja lišenog moderne udobnosti.

Sada su svi spokojni, jer su postojali su strahovi za njen opstanak ako ostane u svom starom trošnom domu.

U novoj kući ima vrlo malo nameštaja i jedina stvar koja podseća da je u pitanju "nešto moderno" su novi prozori sa duplim oknom, prenosti vesti.ru

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading