PORAZ KORONE ZAVISI OD JEDNE DRŽAVE?! Naučnici upozoravaju: Ako se tamo nešto ne učini sa novim sojem, ugrožena je čitava planeta

Autor: Republika

Svet

10.03.2021

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa naučnika upozorila je da koronavirus neće biti poražen dok god u nekim državama ne postoji adekvatna borba protiv njega, kao i da je Brazil jedno od najopasnijih legla novog soja kovida-19 koji se nezaustavljivo širi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija u Brazilu 

Grupa naučnika upozorila je kako bi nekontrolisani rast novozaraženih koronavirusom u Brazilu mogao ugroziti borbu protiv pandemije na svetskom nivou.

Razlog za ozbiljnu zabrinutost izaziva činjenica da Brazilom hara zarazniji P1 soj kovida-19, otporniji na vakcine, koji je postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi njegovo širenje moglo da bude usporeno.

- Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvata šta to znači. Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa - naglasio je za Vašington post doktor Roberto Krenkel, biološki matematičar iz kovid-19 centra u Brazilu. 

Inače, u Brazilu je bolnički sistem na rubu kolapsa, a zemlja je daleko od uspešne vakcinacije.

- Nijedna država neće biti sigurna dok god sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih - priznala je doktorka Denise Garet, potpredsednica primenjene epidemiologije na Sabin Vaccine institutu u Vašingtonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Brazilu ne važe nikakve mere protiv širenja koronavirusa

Kako je istakla ta lekarka države pojedinačno mogu da se vakcinišu koliko žele i da postignu imunitet krda, ali to im ništa neće značiti sve dok je izbijanje epidemije nekontrolisano u pojedinim zemljama.

- Zemlje poput Brazila gde nema restrikcija i gde je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva - naglasila je Garetova i otkrila da je prirodni imunitet osoba koje su već prebolele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

- Pitanje je vremena. Ovde u Americi je dobra vest što vakcinisanje ide brzo, ali ovo moramo da pokušamo da kontrolišemo. Vakcina ipak deluje na nove sojeve, barem što se tiče sprečavanja teških slučajeva i hospitalizacija. Ipak, treba shvatiti da ni tu nema garancija jer se virus prebrzo razvija - objasnila je ona. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading