ŽENE MNOGO VIŠE STRADAJU ZBOG KORONE! Merkelova iznela zabrinjavajuće upozorenje, a zatim poslala snažnu poruku

Autor: Republika

Svet

06.03.2021

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta je zbog pritiska koji žene podnose tokom pandemije koronavirusa, naglasivši da one nepravedno prolaze mnogo gore od muškaraca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel 

Nemačka kancelarka Angela Merkel iznela je zabrinjavajuće upozorenje da žene mnogo više stradaju od koronavirusa, te je pozvala svet da ne dozvoli da se zbog pandemije dođe do usporavanja napretka postignutog u rodnoj ravnopravnosti.

- Žene preuzimaju lavovski deo brige o deci tokom zaključavanja i veća je verovatnoća da će obavljati rizične poslove. Moramo obezbediti da nas pandemija ne vrati u stare rodne obrasce koje smo mislili da smo prevazišli - poručila je Merkelova u video-poruci uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Kancelarka je naglasila i da su žene nesrazmerno pogođene zdravstvenom krizom, a da su, pritom, nedovoljno zastupljene na visokim položajima.

- Više od 75 odsto zaposlenih u zdravstvenom sektoru su žene, od lekarskih ordinacija i bolnica do laboratorija i apoteka. Ipak, one čine jedva 30 odsto onih na rukovodećim pozicijama u tim oblastima - dodala je Merkelova i zaključila da nije opravdano da žene u velikoj meri "nose , društvo, a da istovremeno nisu podjednako uključene u važne političke, ekonomske i društvene odluke". 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading