NOVA DRAMA S UKLETIM BOINGOM 737 MAX! Pilot usred leta morao da ugasi jedan motor aviona s 95 putnika

Autor: Republika

Svet

06.03.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letelica modela Boing 737 Max, koji su bili prizemljeni skoro dve godine zbog kvara utvrđenog nakon dve avio-tragedije, bila je ponovo deo incidenta na letu od Majamija do Nju Džerzija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boing 737 Max hitno je prizemljen u Njuarku u Nju Džerziju   

Boing 737 Max kompanije "American Airlines Co" (Amerikan erlajns ko) našao se u ogromnom problemu na letu iz Majamija za Nju Džerzi, prevozeći 95 putnika i šest članova posade, kada je pilot bio prinuđen da zbog tehničkog kvara usred leta isključi jedan od motora.

Zbog toga je avion na letu 2555 bio prinuđen da vanredno sleti na aerodrom u Njuarku u Nju Džerziju i samo srećom je sve prošlo bez incidenta.

Mogući kvar povezan je, kako je saopštila avio-kompanija, s indikatorom pritiska ili zapremine motornog ulja, što znači da nije rezultat bilo čega povezanog sa sistemom MCAS zbog kog su svi Boingovi modeli s oznakom 737 Max dobili nimalo laskavu titulu "ukletih letelica". 

Razlog za to su, podsetimo, dve avio-tragedije, jedna iz 2018, a jedna iz 2019. Naime, u Indoneziji je u oktobru 2018. u padu putničkog aviona na letu JT610 kompanije "Lion Air" poginulo 189 osoba i bila je to prva avionska nesreća aviona Boing 737 Max. Već naredne godine u martu ponovo se dogodila nesreća s istim tipom putničkog aviona i to u Etiopiji gde je život izgubilo 157 osoba. 

Nakon toga svi modeli pomenute letelice bili su prizemljeni jer je ustanovljeno da imaju problem sa sistemom MCAS odgovornim za održavanje u vazduhu, da bi tek 2020. oni dobili zeleno svetlo da mogu ponovo da lete. Prva kompanija koja je to dozvolila bio je upravo "American Airlines Co".    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading