UPOZNAJTE PLEME DANI: Žene otkidaju prste zbog smrti najbližih

Autor: Republika

Svet

18.11.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene iz indonezijskog plemena Dani otkidaju svoje prste u znak žalosti za preminulim članom porodice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po tradiciji plemena, jagodice prstiju otkidaju, ali palčeve ne diraju. Kažu da ovaj ritual simbolizuje bol koji se oseća nakon gubitka voljene osobe.

Iako je indonezijska vlada zabranila ovaj ritual, starije žene plemena ga i dalje praktikuju. Ovo pleme slučajno je otkriveno 1938. godine. Fotograf Markus Rot proveo je nedelju sa ovim ljudima kako bi upoznao njihovu kuhinju, veštine i rituale.

 - Jedna od najneverovatnijih stvari je mumija Kurulu, za koju kažu da je stara najmanje 370 godina - kaže fotograf iz Nemačke.  

Pleme živi oko 3.500 kilometara od Džakarte. Poslednjih godina je pod uticajem rudarstva, turizma i pokušaja da se njihova kultura "indoneizira".

Muškarci iz plemena nose karakterističnu plemensku odeću, boje svoje lice, stavljaju perje i kosti životinja. Ratnici nose po jednu ogrlicu za svakog ubijenog neprijatelja. Možda izgledaju opasno, ali su zapravo veoma druželjubivi i ljubazni sve dok se i vi tako ponašate.

Markus je takođe svedočio "festivalu svinje", kada pleme ubija životinju i ponosi se tim činom. Svinje su veoma skupe i najvrednija su stvar koju pleme ima da ponudi. Uspeh festivala i vođe plemena koji ga organizuje ogleda se u broju svinja koje su zaklane. Svinje ubijaju noževima od bambusa i pripremaju na vrelom kamenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading