(VIDEO) KINESKI SUD PRESEKAO: Homoseksualnost je psihološki poremećaj!

Autor: Republika

Svet

03.03.2021

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka suda u provinciji Đangsu izazvala je negodovanje LGBT zajednice u najmnogoljudnijoj zemlji sveta gde se homoseksualnost ne određuje kao poremećaj još od 2001.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stroga odluka suda u provinciji Đangsu

Strogi kineski sud iz grada Suqian u provinciji Đangsu doneo je odluku koja je razbesnela mnoge aktiviste iz organizacije za LGBT prava, presudom da se "homoseksualnost može smatrati psihološkim poremećajem". 

Presuda je donesena u korist izdavača udžbenika "Jinan University Press" koji je 2017. tužila LGBT aktivistkinja poznata samo po pseudonimu XiXi (24). Ona je navodila da je u jednoj od knjiga namenjenih studentima bilo navedeno da je homoseksualnost poremećaj, što je, kako je tvrdila, nedopustivo, pa je pravdu potražila na sudu. 

Međutim, četiri godine nakon početka procesa ona je doživela veliki poraz. 

- Osećam to kao lični gubitak jer pravog suđenja čak nije ni bilo. Oni su samo doneli presudu - naglasila je XiXi i podsetila da država Kina od 2001. ne smatra homoseksualnost poremećajem, ali da to "očigledno ne važi na čitavoj teritoriji".

 

- Udžbenik iz 2013, namenjen studentima, širi neistine i zasniva se na neproverenim informacijama i studijama. I pored toga, mnogi podržavaju ovu skandaloznu odluku - dodala je XiXi. 

Tim povodom oglasio se i Peng Janzi, direktor organizacije LGBT prava u Kini.

- Ovo je veoma loše za čitavu LGBT zajednicu u Kini i imaće velike posledice, pa smo veoma razočarani - poručio je Peng.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
vlada

03.03.2021 20:39

Tako je Kinezi samo sto vama mogu da prdnu pod prozor a nas bi da smo se tako izjasnili bombardovali