(FOTO, VIDEO) KRV TEČE ULICAMA! Najmanje devet mrtvih na protetstima u Mjanmaru, policija brutalno gazi ljude po glavama

Autor: Republika

Svet

03.03.2021

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujući nemiri koji Mjanmarom besne već duže od mesec dana odneli su nove žrtve, a video-zapisi dešavanja iz najvećih gradova ozbiljno su zabrinuli svet.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nasilni protesti traju od 2. februara 

Nasilne demonstracije nastavljene su na ulicama skoro svih velikih gradova Mjanmara u kojima je stradalo najmanje devetoro ljudi, a potresne scene policijske brutalnosti nad učesnicima protesta, tuče, ranjavanja i krvi na ulicama, obišle su svet.

Pripadnici snaga bezbednosti izašli su po ko zna koji put na ulice kako bi rasterali demonstracije organizovane protiv vojnog udara. Naime, mjanmarska vojska je 1. februara izvela puč protiv civilne vlade Aung San Su Ći koja je uhapšena. Prevrat se dogodio na dan kada je poslanici trebalo da se vrate u parlament, prvi put nakon izbora u novembru 2020. koje je vojska proglasila ukradenim.

Otad su sledbenici Aung San Su Ći na ulicama svih najvećih gradova, tražeći oslobađanje njihove liderke i "vraćanje zemlje na demokratski put".         

U najnovijim neredima u Jangonu poginuo je jedan demonstrant, kao i u Mjingjinu, dok je nekoliko ljudi ranjeno. Policija je u tim gradovima rasterivala ljude vodenim topovima, ali i praćkama, a jedan snimak kako pripadnici organa bezbednosti tuku i šutiraju mladića dok on leži na zemlji, a zatim ga gaze po glavi, izazvao je zgražavanje, ali i ozbiljnu zabrinutost širom sveta.    

 

Sumnja se da je snimak nastao u gradu Moniva gde je u novim protestima poginulo pet osoba kada je policija otvorila vatru. 

Inače, najmanje 24 osobe poginule su sukobima koji su organizovani gotovo svakog dana od 1. februara. Uhapšeno je oko 300 demonstranata, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci koji prikazuju kako se mladići s rukama na potiljku penju u vojne kamione.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading