MAKRON URADIO NEŠTO ŠTO NIKO NIJE OČEKIVAO: Francuski predsednik priznao ubistvo!

Autor: Republika

Svet

03.03.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron priznao je odgovornost za smrt alžirskog advokata i nacionaliste Alija Bumendžela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron 

Predsednik Francuske Emanuel Makron uradio je nešto što je malo ko očekivao iako je od početka svog mandata najavljivao pomirenje s mnogim državama sa kojima njegova zemlja ima bilo kakav problem, a posebno s bivšom francuskom kolonijom, Alžirom.   

On je, naime, priznao da je francuska vojska mučila i ubila alžirskog advokata i nacionalistu Alija Bumendžela tokom Alžirskog rata za nezavisnost 1957. Smrt Bumandžela prvobitno je okarakterisana kao samoubistvo, a zvanični Pariz godinama je skrivao istinu, ne želeći da kalja svoj ugled.  

Makron je, međutim, u ime čitave zemlje priznao šta se zapravo dogodilo održavši sastanak sa Bumandželovim unucima, istovremeno im se izvinivši zbog činjenice što je istina tako dugo skrivana.     

Postupak francuskog predsednika usmeren je ka poboljšanju odnosa Francuske i Alžira koji su značajno oblikovani osmogodišnjim ratom te dve zemlje i alžirskom borbom za nezavisnost od kolonijalne vladavine.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading