SARKOZI IDE NA ROBIJU! Bivši predsednik Francuske previše voli pare, 50 miliona evra uzeo i od Gadafija

Autor: Republika

Svet

01.03.2021

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Sarkozi, koji je vodio zemlju od 2007. do 2012. osuđen je na tri godine robije, od kojih dve uslovno, zbog primanja mita i korupcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Sarkozi u sudnici 

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (66), koji je na čelu te zemlje bio od 2007. do 2012, osuđen je zbog primanja mita i korupcije, dobivši tri godine kazne zatvora, od kojih dve uslovno.

Sarkozi je osuđen zbog optužbi da je 2014. pokušao da uz pomoć svog pravnog savetnika od zvaničnika Kasacionog suda Žiblera Azibera sazna tajne o istrazi koja je vođena protiv njega zbog sumnjivih transakcija novca prilikom finansiranja kampanja.  

Iako je on čvrsto demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine, tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno. Iste kazne tražene su za još dvojicu optuženih u istom slučaju - bivšeg sudiju Žilbera Azibera (73) koji je primio mito i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (65).

- Nije postojalo dosluha ni u mojoj glavi ni u stvarnosti. Želim da se oslobodim te ljage - branio se Sarkozi za vreme suđenja, istakavši da "veruje u pravdu svoje zemlje".

To mu, međutim, nije mnogo pomoglo, pa će po svemu sudeći nekadašnji lider jedne od najmoćnijih evropskih zemalja morati da provede i do nekoliko meseci iza rešetaka. Ipak, sud je ostavio otvorenom mogućnost razmatranja zahteva da Sarkozi kaznu služi kod kuće sa nanogicom. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muamer el Gadafi

Sarkozija, inače, čeka još jedno sudjenje kasnije ovog meseca za optužbe za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. Povodom tog slučaja on je čak dovođen u vezi i sa nekadašnjim libijskim vođom Muamerom el Gadafijem od kog je, kako se navodilo, dobio vrtoglavih 50.000 evra u zamenu za obećanje da neće dirati njegovu zemlju.   

Istraga tog slučaja dovela je do infomacije da je  Sarkozi 2007. tokom predsedničke kampanje prihvatio nelegalne isplate i od naslednice kompanije "Loreal", Lilijan Betankur.

Podsetimo, nekadašnji predsednik Francuske povukao se iz aktivne politike kada ga njegova konzervativna stranka nije izabrala za predsedničkog kandidata za izbore 2017. na kojima je pobedio Emanuel Makron.       

Sarkoziju je danas u sudnici kao podrška bila supruga Karla Bruni (53). Ta bivša pevačica i foto-model, nazvala je presudu skandaloznom i istakla kako su protiv njenog muža izrečene odvratne laži. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karla Bruni bila je mužu najveća podrška u sudnici 

- Nema dokaza, nema smisla ni u čemu što je rečeno - rekla je besno Brunijeva.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žak Širak nije išao na robiju, ali je dobio dve godine uslovne kazne

Pre Sarkozija, čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još samo jedan predsednik u novijoj istoriji suočio se sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za proneveru, ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza. On je, međutim, osuđen na dve godine uslovno, tako da je Sarkozi prvi koji će morati da služi kaznu zatvora. Jedini u istoriji kog je zadesila takva sudbina bio je Filip Peten koji je tokom Drugog svetskog rata sarađivao s nacistima.    

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading