KAKVA PROVOKACIJA, AMERIKANCI NAPRAVILI RAKETU ZA PUTINA! Novi projektili-ubice doleću direktno do Rusije, zaobilaze i S-400

Autor: Republika

Svet

27.02.2021

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedugo nakon što je nova američka administracija naredila bombardovanje Sirije i time razbesnela šefa Kremlja, objavljeno je da je Bajden dao zeleno svetlo za privođenje kraju projekta proizvodnje raketa ekstremnog dometa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden dao je zeleno svetlo vojsci svoje zemlje za završne radove u izgradnji čak 400 novih krstarećih raketa s oznakom AGM-158B JASSM-ER, čija je osnovna karakteristika da imaju sposobnost da direktno pogode teritoriju udaljenu od Amerike kao i Ruska Federacija. 

Ta vest stigla je nedugo nakon što je Bajden naredio bombardovanje Sirije u četvrtak kasno uveče, pri čemu je stradalo 17 ljudi, a čime je ozbiljno isprovocirao rusku stranu i predsednika te zemlje Vladimira Putina. 

- Sjedinjene Američke Države moraju da objasne kakve namere imaju u Siriji - poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon što je Pentagon samo kratko saopštio da su ciljevi američkih bombi u Siriji bili položaji proiranske milicije, kao i da vojska SAD deluje po direktivi predsednika u slučajevima kada je potrebno zaštititi interes i živote Amerikanaca. 

Odmah potom je poput bombe eksplodirala i najava vojske SAD da će novi projektili-ubice, koje proizvodi kompanija "Lokid Martin", biti u arsenalu američkih snaga već od 2025. godine.   

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bombarderi B-52 nosiće rakete AGM-158B JASSM-ER

Taj tip rakete je, inače, prvi put spomenut u saopštenju jedne ukrajinske konsalting kompanije, "Difens ekspres", koja je navela da američki bombarderi imaju mogućnost da napadnu Rusiju, a da ne "ulaze u zonu koju čuva moćni ruski PVO sistem S-400".

Upravo će oni, kako je navedeno, nositi krstareću raketu AGM-158B JASSM-ER koja je, kako se dodaje, u stanju da nanese veliku štetu strateškim objektima protivnika.

U planu je da budu napravljene dve varijante rakete - jedna koja će imati domet 500 nautičkih milja ili 926 kilometara, dok bi druge pogađale mete udaljene čak i više od 1.800 kilometara.  

Ruska strana još se nije oglasila povodom najava iz Amerike. 

 

   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading