(VIDEO) BROD SA 864 KRAVE DVA MESECA LUTA MOREM! Nesrećne životinje niko neće, veterinari zahtevaju: Sve ih pobijte, što pre!

Autor: Republika

Svet

27.02.2021

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goveda koja niko nije hteo da kupi iz straha da nose virus plavog jezika držana su u stravičnim uslovima na otvorenom Mediteranu, a sad se traži da budu eutanazirana iako nema dokaza da su bolesna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Zastrašujuća sudbina snašla je više od 860 krava koje je njihov vlasnik iz Libana ukrcao na brod "Karim Alah" kako bi ih prodao, ali ni nakon dva meseca boravka nesrećnih životinja na otvorenom moru Mediterana on nije uspeo da ih "udomi", a sada se pojavljuju i zahtevi da sve one redom budu pobijene.

Kupac nije nađen jer se u regionu Mediterana kod goveda pojavila bolest plavih jezika, pa su svi preprodavci u strahu da se na španskom brodu nalaze upravo zaraženi primerci. Britanski list Gardijan došao je u posed poverljivog izveštaja nekolicine španskih veterinara koji su istakli da su krave provele previše vremena na moru, zbog čega su iscrpljene i generalno lošeg zdravstvenog stanja, pa su dali preporuku da one što pre budu eutanazirane.

To je, međutim, izazvalo žestoke reakcije organizacija za zaštitu životinja koje su optužile i vlasnika i veterinare za nesavesno ponašanje prema govedima, budući da su baš oni dozvolili da životinje toliko dugo bukvalno budu zarobljene na vodi.

- Držane su tamo u uslovima kao iz pakla. A pitanje je i šta se dogodilo s otpadom koji su sve te životinje proizvodile dva meseca? - poručili su očajni aktivisti. 

Inače, brod, koji je registrovan u Libanu, u četvrtak je konačno pristao u špansku luku Kartahena, a vlasnik otad pokušava da spase svoje životinje. 

- U izveštaju španskih veterinara čak se ni ne spominje da li životinje imaju bolest ili ne. Strahujemo da će samo doći i reći nam da sve moraju da budu zaklane - rekao je medijima Migel Masramon, advokat koji zastupa vlasnika krava.         

Brod je prvobitno trebalo da ode u Tursku, ali je ta zemlja odbila da primi životinje iz straha da su obolele. To odbijanje pretvorilo je brod u međunarodnog izgnanika. Nekoliko zemalja odbilo je da plovilo pristane u njihove luke čak i radi nadopunjavanja zaliha stočne hrane, prisiljavajući krave da po nekoliko dana gladuju i budu samo na vodi. 

Zbog zastrašujućih uslova uginule su 22 krave, dok se lešine dve životinje još nalaze na brodu. 

Virus goveđeg plavog jezika prenosi se putem insekata, a uzrokuje tromost i krvarenje kod goveda, ali ne utiče na ljude.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading