PRESEDAN U CIA! Skida se oznaka tajnosti sa poverljivih dokumenata o UBISTVU KOJE JE ŠOKIRALO SVET!

Autor: Republika

Svet

26.02.2021

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka administracija priprema se da skine oznaku tajnosti sa poverljivih dokumenata o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija, ubijenog 2018.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Novi američki predsednik Džo Bajden nedavno je izjavio da će „Bela kuća uskoro govoriti o tom ubistvu sa saudijskim kraljem“. Od Bajdena da rekapitulira odnos sa Saudijskom Arabijom, odnosno prestolonaslednikom trona, indirektno optuženim za ubistvo koje je šokiralo svet, prenosi Sputnik.

 

Podsetimo, Hašogi je poslednji put snimljen kako ulazi u ambasadu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali iz nje nikada nije izašao. Nakon višednevnog insistiranja gotovo cele međunarodne zajednice, kao i Turske, na čijem tlu se ubistvo dogodilo, Saudijska Arabija je dozvolila turskim istražiocima da uđu u prostorije ambasade. Ali tada je bilo prekasno.

Hašogijevo telo je sklonjeno na vreme, kao i ključni dokazi. Međutim, kasnija istraga utvrdila je da je Hašogi mučen na posebno brutalan način i da je najverovatnije raskomadan i tako, u delovima, iznesen iz ambasade.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu. Međutim, niko u potpunosti nije poverovao u tu priču jer se smatra da iza svega stoji saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Mohamed bin Salman i Džamal Kašogi

U izveštaj SAD o tom ubistvu, koji je će biti objavljen danas, trebalo bi da piše da iza ubistva „najverovatnije stoji princ Salman“, odnosno da ga je on najverovatnije i naredio. To je Rojtersu otkrilo čak četvoro službenika SAD.

Prema njihovim rečima, američka obaveštajna služba - CIA bila je ta koja je prikupila najviše podataka za izveštaj.

List „Vašington post“, za koji je Hašogi radio, svojevremeno je napisao da je CIA krenula od jednog poziva – onog koji je uputio brat prestolonaslednika, princ Halid bin Salman, koji je bio saudijski ambasador u SAD u vreme Hašogijevog ubistva, prenosi B92.

Princ Halid, koji je sada zamenik ministra odbrane, navodno je pozvao Kašogija, po nalogu brata, odnosno prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, i tada mu je pružio garancije da će biti bezbedan u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu, u koju je trebalo da ode kako bi pribavio papire za venčanje sa svojom devojkom.

Princ Halid, međutim, negirao je da je razgovarao s Hašogijem.

Ako se neko pitao zašto se sada skidaju oznake tajnosti, ako je CIA već prikupila dokaze, američki mediji navode da se sada poklopio politički trenutak – odnosno dolazak novog predsednika koji ima nameru da zategne odnose sa Rijadom koje je prethodnik Bajdena u Beloj kući poprilično olabavio.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading