MLADIĆ ROĐEN S KLETVOM! Ako zatvori oči, umreće!

Autor: Republika

Svet

25.02.2021

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lijam Derbišajer (21) ima retko oboljenje usled kog prestaje da diše ako utone u san, a koje je poznato kao Ondinina kletva.

RepublikaFoto: printscreen/Youtube/truly
Lijam nikada nije spavao sam, niti može da utone u san bez respiratora

Britanac Lijam Derbišajer (21) rođen je sa retkim poremećajem poznatim po imenu Ondinina kletva zbog kog ne sme da zatvori oči i zaspi jer bi u tom slučaju umro. 

Lekari su mu zbog toga, kada se rodio, davali svega šest nedelja života, ali on se, kako kažu njegovi roditelji, već duže od dve decenije zajedno sa njima kao lav bori za svaki dan života.  

Oboljenje poznato kao sindrom centralne hipoventilacije ili Ondinina kletva, jedno je od najređih na svetu. Pacijenti koji ga imaju nisu u stanju da samostalno spavaju jer im u tom slučaju pluća prestaju sa radom. Zbog toga se Lijamovi roditelji, Kim i Piter, zajedno sa dadiljama i lekarima, nikad ne odvajaju od sina, a svake večeri moraju da ga priključe na respirator.

Mladić, osim Ondinine kletve, ima i oštećenje nervnih završetaka u crevima, a kao dete je pobedio rak. Takođe, ima i autizam. 

- Lijam je prvi pacijent kome sam dijagnostikovao centralnu hipoventilaciju kada sam došao u ovu bolnicu pre 12 godina. To je izuzetno retko oboljenje - rekao je doktor Geri Konet iz bolnice u Sautemptonu.

Porodici nije lako. Pored svakodnevne brige o Lijamu, potrošili su ogroman novac na račune za električnu energiju da bi aparati nesmetano radili, kao i da bi instalirali svetlosne alarme u slučaju da preko noći nestane struje.

Inače, Ondinina kletva se odnosi na mit o Ondini, vodenoj nimfi koja je imala nevernog ljubavnika smrtnika. On se zakleo da će svaki njegov dah, kada se probudi, biti dokaz njegove ljubavi, a pošto joj je bio neveran, ona ga je proklela da će kada zaspi zaboraviti da diše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading