BIBLIJSKA NESREĆA: Ljudi bežali od vodene bujice, podavili se kao u najgorem horor filmu!

Autor: Republika

Svet

17.11.2017

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poplavama koje su pogodile zapadno predgrađe Atine, poginulo je najmanje 16 osoba, a vatrogasna služba je objavila da je prijavljen nestanak još dve osobe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Najgore poplave koje su poslednjih decenija pogodile atinsku oblast

I tokom današnjeg dana se, prema prognozi meteorologa, očekuju padavine.

Stanovnici zapadnih oboda grčke prestonice Atine pokušavaju da očiste nered koji su izazvale poplave koje su ulice pretvorile u bujice pune blata. Od 23 povređenih, 12 se još nalazi u bolnici, među kojima je i 82-ogodišnja žena za koju se navodi da je u ozbiljnom stanju na odeljenju za intenzivnu negu, saopštio je u četvrtak Nacionalni centar za zdravstvene operacije. 

Ranije je grčki premijer Aleksis Cipras proglasio nacionalnu žalost.

- Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu - rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, posle obilne kiše koja je padala celu noć utorak na sredu.

Najteže pogođena oblast bila je Madra, gde su zabeleženi skoro svi smrtni slučajevi. Prema navodima zvaničnika, oko 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

Bujične poplave, koje su usledile nakon teške oluje tokom noći, nosile su sa sobom vozila, urušavale zidove, potopile ribarske brodove i preplavile deo glavnog autoputa.

- Ovo je biblijska nesreća...Sve je nestalo - rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT. 

Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski. Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju. Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gde slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading