AMERIKA OPET PUCA NA BALKAN! Bajden šalje dodatnu vojsku na sam prag Srbije

Autor: Republika

Svet

22.02.2021

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani predsednik SAD već stigao da još jednom revidira vojni sporazum sa Grčkom kako bi Pentagon dobio pravo da čitavu teritoriju te balkanske zemlje koristi po sopstvenim prohtevima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Važno mu je vojno prisustvo u balkanskom regionu 

Američki predsednik Džo Bajden seo je u fotelju u Ovalnom kabinetu pre nešto manje od dva meseca, ali je za to kratko vreme već doneo odluku koja će imati dalekosežnog uticaja na razvoj događaja na čitavom Balkanu.

Šef Bele kuće je, naime, potpisao revidirani sporazum SAD i Grčke o vojnoj saradnji, po kom je predviđeno da se dodatne američke snage rasporede u na desetine objekata u toj južnoj balkanskoj državi. 

Novi sporazum predviđa proširenje američke baze Suda, davanje Amerikancima na korišćenje infrastrukture baza Stefanovikio, Larisa i Aleksandrupolis. Pored toga, Pentagon će, prema sporazumu sa Grčkom, moći da koristi svaki vojni objekat u zemlji. Ranije su SAD imale samo bazu na Kritu.

- Vašington zahteva, kao prvo, privremeno produženje sporazuma na period od oko pet godina kako se ne bi menjao svake godine, a pod dva, SAD žele da dobiju nova mesta za raspoređivanje vojnika. Vašington je predao dokument sa više od 20 novih mesta - naveo je grčki list "To Vima" i primetio kako je za novu američku administraciju od velike važnosti da i dalje bude najvažniji spoljni vojni faktor na Balkanu.       

Inače, najnovija promena sporazuma je druga takva promena za tri godine. Poslednja je bila 2019.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading