Evropska unija podržala sistem zaštite ljudskih prava Ujedinjenih nacija, a na OVE zemlje će posebno obratiti pažnju

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.02.2021

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet EU usvojio je danas godišnje prioritete kada je reč o zastupanju ljudskih prava u okvirima UN.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

EU je potvrdila posvećenost poštovanju, zaštiti i ispunjavanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i ostaje jedinstvena u podršci sistemu UN za ljudska prava kao osnovi svog spoljnog delovanja.

Savet EU poseban fokus ove godine stavlja na zaštitu ljudskih prava u kontesktu pandemije Kovid-19, koja bi trebalo da budu osnova globalnog odgovora i oporavka.

Iz EU poručuju da će nastaviti da nadgledaju stanje ljudskih prava na globalnom nivou, da će osuđivati kršenja i zloupotrebe ljudskih prava gde god se pojave, koristeći sve raspoložive instrumente, uključujući EU režim globalnih sankcija za ljudska prava.

Na spisku zemlja koje je Savet EU izdvojio kao neophodne za nastavak nadglednaja stanja u oblasti ljudskih prava našle su se, između ostalih, Ruska Federacija, Turska, Saudijska Arabija, Iran, Mali, Venecuela, a posebna zabrinutost iskazana je za situacije u Mjanmaru, Belorusiji i Hong Kongu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading