ITALIJA U PROBLEMU! Masovna imunzacija ide loše: Vakcinisano samo dva odsto građana!

Autor: Tanjug

Svet

21.02.2021

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Italiji se pogoršavaju problemi sa masovnom kampanjom vakcinisanja protiv kovida-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Proizvođač vakcine AstraZeneka saopštio je da će za 15 odsto smanjiti, i ove sedmice, isporuku Italiji dogovorene količine leka, piše agencija Agi.

Nacionalni plan vakcinacije u Italiji već kasni, nova vlada premijera Marija Dragija najavljuje da će se za potrebe vakcinacije korisititi svi veliki prostori, sportske hale, aerodromi i slično, ali kao što je u intervju primetio bivši premijer Romano Prodi, “sve je uzalud ako nedostaju vačine”.


Smanjenju isporuke dogovorenih količina vakcina usprotivili su se predsednici italijanskih regija, koji će o problemu raspravljati na vanredno zakazanom sastanku.

Predsednik Lombardije, severne, indistrijski najrazvijenije pokrajine, Atilio Fontana, zatražio je od premijera da “u Evropi povisi glas i zaštiti interese Italijana”.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Proizvodzač AstraZeneke u saopštenju povodom daljeg smanjenja doza isporuke vakcina tvrdi da će sve količine biti isporučene do kraja marta i pravda zakašnjenje “osetljivom proizvodnim procesom i preciznom kontrolom”.


Proizvođač daje i uputstvo da se vakcine ne kupuju od posrednika jer mogu biti lažne. Prema prvobitnom ugovoru u Italiju je trebalo da stiže sedmično oko pola miliona doza vakcina koje su unapred plaćene putem zajedničkog programa Evropske Unije za zemlje članice.

Do sada je vakcinisano oko dva miliona i 120.000 osoba, a obe doze primilo je milion i 327.000 građana. Imunizacija protiv kovida109 u Italiji se obavlja vakcinama Fajzer, AstraZeneka i Moderna. Zahtevi pojedinih regija da vakcine nabavljaju na slobodnom tržistu su, za sada, odbijeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading