PROVEO NA ROBIJI 68 GODINA! Kada je izašao, Džoa je dočekalo nešto što nije mogao ni da sanja

Autor: Republika

Svet

20.02.2021

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ligon (83) je osuđen kada je imao samo 15 godina i sada je rodnu Filadelfiju zatekao u potpuno drugačijem izdanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Ligon zatekao potpuno drugačiji svet van rešetaka  

Amerikanac Džo Ligon (83) iz Filadelfije proveo je neverovatnih 68 godina na robiji, a nakon što je izašao shvatio je da se svet okrenuo naglavačke i da ništa nije onako kako je ostavio van zidina zatvora u Pensilvaniji. Kako je sam rekao, najviše su ga fascinirali neboderi kojih u njegovom gradu nije bilo u vreme kada je počinio zločin i završio iza rešetaka. 

Ligon je osuđen na doživotnu robiju davne 1953, kada je imao samo 15 godina, jer je nožem tokom pljačke ubio dve, a ranio šest osoba. Tada se na saslušanju izjasnio krivim, mada njegov advokat Bredli Bridž sada kaže kako njegov klijent tvrdi da nikad nikoga nije ubio. 

- Dete koje je počinilo te zločine više ne postoji. Osoba koja je izašla iz zatvora 2021. ima 83 godine, odrasla je i više nije pretnja. Otplatio je društvu štetu koju je naneo. A sada želi da svoje poslednje dana provede na slobodi primereno - istakao je Bridž, što je potvrdio i Ligon.

Foto: Printskrin/Tviter
Džo Ligon nekad i sad 

- Sada sam odrasla osoba, nisam više dete. Ne samo da sam odrastao, već sam i starac i svakim danom postajem sve stariji. Izašao sam iz zatvora posle 68 godina, a svet se okrenuo - rekao je Ligon koji je sada pušten na uslovnu slobodu, čime i nije baš oduševljen. 

Volim da budem slobodan, a sa uslovnom slobodom morate često da viđate određene ljude. Ne možete da napustite grad bez dozvole. To za mene nije sloboda - bio je iskren Džo koji nije doživeo da van zatvora vidi bilo koga od svoje porodice jer su svi preminuli.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ligon prolazi kroz program adaptacije na svet van zatvora 

Inače, kada je izašao iz zatvora započelo je njegovo ponovno privikavanje na društvo. Džon Pejs, bivši zatvorenk i trenutni koordinator projekta Maloletničkih kazni i ponovnog prilagođavanja društvu sa sedištem u Filadefliji, rekao je da sarađuje sa Ligonom kako bi mu pomogao da stane na noge. To je uključivalo i pronalaženje stana za Ligona, gde živi sa porodicom koja je igrala važnu ulogu u pružanju pomoći oko prilagođavanja u društvu.

Džo Ligon se smatra najstarijim maloletničkim prestupnikom sa najdužim zatvoreničkim stažom u SAD. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading