NATO CILJA KINU: Novi strateški koncept Severnoatlantske alijanse!

Autor:

Svet

20.02.2021

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video-konferencija ministara odbrane zemalja članica NATO, održana protekle sedmice uz visoke mere zaštite od hakera, predstavila je ažuriranu verziju strateškog koncepta Alijanse, koja će zaživeti nakon promena u Beloj kući i dolaska na vlast predsednika SAD Džoa Bajdena, a glavna odlika joj je borba sa Kinom za vojni primat u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Na dvodnevnom ministarskom sastanku, koji je zbog koronavirusa održan onlajn i poslužio je kao priprema za samit NATO koji bi trebalo da se dogodi u Briselu kasnije ove godine, jedna od glavnih tema bila je inicijativa "NATO 2030", koja bi trebalo da odredi smer delovanja Alijanse u narednih deset godina. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izneo je ministrima predloge koji se tiču narastajućih vojnih kapaciteta Kine, kao i Rusije, koju severnoatlantski vojni savez vidi kao strateškog konkurenta, navodeći da se "bezbednosno okruženje iz osnova promenilo".

Bajdenova administracija je, za razliku od njegovog prethodnika na čelu Amerike Donalda Trampa, rešena da se vrati politici izigravanja "svetskog policajca" i priprema za potencijalni obračun sa Kinom na području Pacifika, koje je započeo bivši predsednik SAD Barak Obama, tokom čije vlasti u Beloj kući je Bajden bio potpredsednik.

U tonu Stoltenbergovih planova bilo je i prvo obraćanje NATO saveznicima novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je, prema saopštenju iz Pentagona, naveo nekoliko pretnji s kojima se Alijansa suočava, a to su "destabilizujuće ponašanje Rusije, jačanje Kine, terorizam i globalni izazovi poput KOVID-19 i klimatskih promena.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine reagovalo je na predložena ažuriranja strateškog koncepta NATO u kojima se poziva na obuzdavanje Kine u smislu globalnog uspona, nazivajući stavove Alijanse ostacima retorike Hladnog rata, kojoj nema mesta u modernom svetu. Portparolka ministarstva Hua Čunjing pozvala je na revizije NATO pozicija vezanih za jačanje Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.

- Ove izjave vidim kao ostatke razmišljanja iz vremena Hladnog rata. Kina sledi koncept mirnog razvoja. Naša vojna strategija je odbrambena - poručila je kineska zvaničnica.

Mas: Gurate Rusiju i Kinu da naprave savez

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas poručio je poslanicima Bundestaga koji traže oštru akciju protiv Rusije i Kine da treba da budu "potpuno svesni kuda to vodi u geostrateškom smislu".

- Rusiju i Kinu gurate jednu drugoj u zagrljaj i time stvarate najveći ekonomski i vojni savez na svetu - kazao je Mas.

On je dodao da ne misli da ovo treba da bude strategija Zapada.

- Protivim se rušenju mostova sa Rusijom - rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading