Fajzer i BioNTech počeli testiranje cepiva na trudnicama

Autor:

Svet

19.02.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fajzer i BioNTech započeli su međunarodnu studiju s 4.000 učesnica kako bi procenili sigurnost i delotvornost svog cepiva protiv covida-19 kod zdravih trudnica, saopštile su juče kompanije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika covida-19, a mnogi su zdravstveni radnici rekli da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju cepiva protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ono za njih sigurno.

Prošle nedelje američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje cepiva protiv covida-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih cepiva, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što im se dokaže učinak za opštu populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu cepiva protiv covida-19. 

Trudnice u SAD-u već dobile prvu dozu

Proizvođači lekova rekli su da prvo trebaju obezbediti sigurnija cepiva za opštu populaciju. 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

U Sjedinjenim Američkim Državama regulatori zahtevaju od proizvođača lekova da sprovedu sigurnosne studije na trudnim životinjama pre testiranja cepiva na trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu te da ne mogu dovesti do pobačaja. Kompanije su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike.

Trudnice u SAD-u već su dobile prve doze cepiva, rekle su kompanije.

Nova studija testiraće trudnice starosti od 18 godina i više u SAD-u, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR-u, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34. nedeljetrudnoće, a uzeće dve doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imaće priliku dobiti pravo cepivo, rekle su kompanije, piše Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading