NOVA PORAŽAVAJUĆA VEST! Otkriven još jedan soj korone, u Britaniji već 32 zaraženih

Autor: Republika

Svet

16.02.2021

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu upozorili su da je varijanta B1525 izdvojena u ukupno 10 zemalja, istakavši i to da će već stečeni imunitet protiv kovida-19, kao i vakcine, na nju imati slabiji efekat.

RepublikaFoto: Tanjug
Ilustracija

Nova zastrašujuća vest stigla je iz Velike Britanije gde je otkriven još jedan soj koronavirusa s potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija, a koji je osim u Britaniji, gde je njime zaraženo već 32 ljudi, zabeležen i u Danskoj, Australiji i SAD.     

To je objavio britanski list Gardijan pozivajući se na upozorenje istraživača s Univerziteta u Edinburgu, koji su naveli da je nova varijanta kovida-19 poznata kao B1525 otkrivena u ukupno 10 zemalja.

Nova varijanta ima sličnosti sa Kentovom varijantom, B117, i sadrži mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući i mutaciju E484K proteina šiljka, koji se nalazi na spoljnoj strani virusa i ima veliku ulogu da pomogne virusu da uđe u ćelije.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Ilustracija

Dr Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Redingu, izjavio je da je, iako nije jasno kakav uticaj mogu imati mnoge mutacije na sposobnost koronavirusa da izazove infekciju ili težu sliku bolesti, prisustvo mutacije E484K je u južnoafričkoj varijanti pokazalo da daje stepen otpornosti virusu na pojedine vakcine.

- Još se ne zna koliko će se proširiti nova varijanta, ali se može pretpostaviti da će imunitet dobijen od bilo koje vakcine ili prethodne infekcije na nju biti slabiji - upozorio je on. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading