MISTERIJA KRALJEVSKE PORODICE! Kada umre Elizabeta II pokreće se Operacija Londonski most

Autor: Republika

Svet

15.02.2021

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kodna imena uobičajena su kako bi bila zaštićena privatnost članova jedne od najpopularnijih familija na svetu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Britanska kraljevska porodica

Život britanske kraljevske porodice oduvek je obavijen velom tajni i iz tog razloga stalno i privlači pažnju čitavog sveta, a jedna od najinteresantnijih činjenica koja se vezuje za njene članove jeste da svako od njih ima po nekoliko kodnih imena, kao i šifre koje se vezuju za trenutke njihove eventualne smrti. 

Kada je u pitanju kraljica Elizabeta II (94), plan za slučaj njene smrti detaljno je razrađen već decenijama unazad, a svi protokoli, pa i trenutak javnog saopštavanja smrti jednog od najdugovečnijih vladara na svetu naziva se jednim imenom - Operacija Londonski most.

Kada Elizabeta II bude umrla, njen privatni sekretar imaće dužnost da obavesti važne ljude o njenoj smrti i pokrene planirani protokol. Jedna od prvih osoba van porodice koja će biti informisana da je kraljica preminula biće premijer Britanije, kojem će privatni sekretar izgovoriti rečenicu “Londonski most je pao” umesto “Kraljica je umrla”.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta II ove godine puni 95 godina

Osim toga, interesantno je da službe prilikom kraljičinog izlaska u javnost isključivo koriste njeno kodno ime Šeron. Korišćenje tako uobičajenog imena čuva njenu privatnost od svih koji pokušavaju da dođu do insajderskih informacija ili da prisluškuju pozive zvaničnika Bakingemske palate. U tim prilikama češće je oslovljavaju samo početnim slovom Š nego punim kodnim imenom.

Protokol koji će biti pokrenut kada umre kraljičin suprug, princ Filip, nazvan je Fort most po čuvenom prelazu koji se nalazi u Škotskoj. Pretpostavlja se da će njegova sahrana biti održana u kapeli Sent Džordž, koja se nalazi u okviru dvorca Vindzor i da će biti sahranjen uz vojne počasti. Princ će ove godine napuniti 100 godina. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Filip 

Britanski prestolonaslednik pric Čarls takođe ima kodno ime u slučaju smrti – Most Menaj. Međutim, osim toga princ od Velsa nosi i kodno ime jednorog koje je dobio pred posetu SAD 1971.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Čarls i Kamila 

Kada princ Čarls bude postao kralj, uslediće mnogi protokoli. Bićemo svedoci prvog krunisanja od 1953, a pripreme za to su već počele. Zbog toga je ceo postupak dobio svoje ime i naziva se “Operacija Zlatna sfera”. Tokom ceremonije Čarls će se zavetovati Bogu držeći zlatnu loptu sa krstom, pa je ime nastalo po ovom delu protokola.

Što se tiče mlađih članova kraljevske porodice, zasad ne postoje kodna imena protokola prilikom njihovih sahrana, ali se za njihovo javno pojavljivanje i te kako koriste šifre. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Vilijam i vojvotkinja Kejt Midlton sa decom  

One su, kako otkrivaju britanski mediji, nastale kombinovanjem slova njihovih titula. Tako je Vilijamovo kodno ime Deni Kolins, Kejt nazivaju Dafne Klark, dok Hari i Megan zovu Dejvid Stivens i Davina Skot. Barem je tako bilo dok se Hari i Megan nisu odrekli svojih titula.  

 

 

 

        

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading