Gamaleja: Postoje tehnološke mogućnosti nove vakcine protiv novih mutacija korone, ali to će potrajati...

Autor: Tanjug, Republika

Svet

14.02.2021

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je najmanje godinu dana da se razvije nova vakcina protiv koronavirusa u slučaju da postojeće više ne budu efikasne zbog njegovih mutacija, izjavio je danas Aleksandar Butenko, predstavnik ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je razvio vakcinu Sputnjik V.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Očigledno je da postoje tehnološke mogućnosti nove vakcine protiv novih mutacija (koronavirusa). Ako govorimo o postojećim vakcinama, razvoj po staroj tehnologiji može potrajati dva do tri meseca, a zatim će uslediti laboratorijski testovi i klinički testovi - rekao je Butenko za radio stanicu ''Govorit Moskva''.

On je, pozivajući se na svog kolegu Aleksandra Ginsburga, dodao da je razvoj vakcine na već postojećoj platformi, na primer, Sputnjiku, prilično brz proces, prenosi Tass.

- Ali ostatak će potrajati dugo, ne manje od godinu dana - rekao je u intervjuu za radio stanicu Govorit Moskva.

Ginsburg je ranije rekao da su stručnjaci centra Gamaleja razvili tehnologiju za brzi razvoj vakcina protiv nekoliko mutacija korona virusa istovremeno, podseća ruska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading