IMUNIZACIJA ZA NAJMLAĐE: Počinje testiranje Oksfordske vakcine na DECI uzrasta od ŠEST godina!

Autor:

Svet

13.02.2021

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine mališana je regrutovano da isproba vakcinu Oksford/AstraZeneka protiv koronavirusa.

Foto: Ilustracija

Vakcina, ChAdOx1 nCoV-19, trenutno se daje samo osobama starijim od 18 godina - ali nova studija ima za cilj da ovu grupu dalje proširi.

Naučnici traže 300 dobrovoljaca starosti između šest i 17 godina koji će učestvovati u jednogodišnjem ispitivanju, gde će 240 dobiti vakcinu protiv Kovida-19, a 60 kontrolnu vakcinu protiv meningitisa, piše Juronjuz.

Svako u dobi između 16 i 17 godina može samostalno da odluči da učestvuje, dok bi mlađima bila neophodna dozvola roditelja ili staratelja.

Ovo nije prva vakcina protiv Kovida koja je testirana na deci; Fajzer je u oktobru započeo ispitivanja na mladima starosti između 12 i 16 godina, dok je Moderna to učinila u decembru.

- Važno je uspostaviti bezbednost i imunološki odgovor na vakcinu kod dece i mladih, jer će neki od njih imati koristi od vakcinacije - rekao je glavni istraživač oksfordskog ispitivanja Endru Polard, koji je takođe primetio da se kod dece najmanje ispoljavaju ozbiljne posledice bolesti .

- Za većinu dece, za njih lično, kovid zaista nije veliki problem... Međutim, sigurno je da bi se u budućnosti mogla razmotriti šira upotreba vakcine u cilju obuzdavanja napretka pandemije, pa sada samo pokušavamo da utvrdimo podatke koji bi to potkrepili ukoliko bi se odlučilo da se ide u tom pravcu - kaže Polard.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading