POBEĐUJE I MUTACIJE KORONE! Jedna vakcina potvrđeno efikasna i protiv britanskog soja, a ima je i Srbija

Autor: Republika

Svet

12.02.2021

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Univeriteta Oksford dalo nadu da britanski i južnoafrički sojevi kovida-19 neće izazvati scenarije od kakvih se strahuje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Istraživanje Univerziteta Oksford pokazalo je da u svetu već postoji vakcina koja je efikasna i u borbi protiv novih sojeva koronavirusa, onih kojih su došli iz Britanije i Južnoafričke republike, a koju je na vreme nabavila i Srbija. 

U pitanju je vakcina Fajzer, za koju se pokazalo da u telu pacijenata izaziva stvaranje antitela sposobnih da detektuju i nove, mutirane oblike koronavirusa.         

- Vakcina izaziva i formiranje takozvanih T-ćelija imunog sistema koje su odgovorne za stvaranje antitela i koje se samostalno bore protiv infekcija - stoji u izveštaju Oksforda.  

Podsetimo, svet je u stranu od novih sojeva kovida-19 za koje se ispostavilo da izazivaju težu kliničku sliku od prvobitnog, a za koje se strahovalo da su otporniji na dosad napravljene vakcine. Fajzerova vakcina je, inače, efikasna 95% u borbi protiv koronavirusa.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading