OPTUŽEN SVEŠTENIK KOJI JE UTOPIO BEBU TOKOM KRŠTENJA Stravičan slučaj podelio Rumuniju

Autor: Republika

Svet

12.02.2021

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogroman broj ljudi ustao je protiv prakse potpunog uranjanja dece u svetu vodicu, međutim rumunski arhiepiskop Teodosije branio je tu praksu i krivicu za smrt mališana svalio na roditelje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Rumunski sveštenik iz grada Sučava na severu zemlje, koji je krajem januara utopio šestomesečnu bebu tokom krštenja i rituala potpunog uranjanja deteta u svetu vodicu, optužen je zbog tog stravičnog događaja i biće mu suđeno za ubistvo iz nehata. 

Međutim, zastrašujuća je činjenica da je sveštenika branio rumunski arhiepiskop Teodosije iz Arhiepiskopije Tomis, odavno poznat javnosti zbog svojih kontroverznih, pa i skandaloznih izjava. Tako je i ovog puta sablaznio Rumuniju, pa i čitav svet, komentarom da je nesrećna beba najverovatnije umrla krivicom roditelja, to jest majke koja ju je podojila neposredno pre krštenja. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Arhiepiskop Teodosije branio sveštenika, krivicu svalio na roditelje deteta  

Nemoguće je da se prilikom kratkotrajnog uranjanja proguta voda, već je moguće da su roditelji prehranili bebu. Dakle, moguće je da se beba ugušila od majčinog mleka - rekao je arhiepiskop Teodosije koji je prvi poručio kako nema nameru da odustane od potpunog potapanja dece u vodu tokom krštenja.

- To je nešto što se praktikuje već 2.000 godina i tako će i ostati. Ja lično krstim decu samo u hladnoj vodi kako bi postala duhovno osetljivija, ali i otpornija na prehlade - izjavio je na desno-nacionalističkoj televiziji Antena3 arhiepiskop koji je u žižu javnosti dospeo i zbog poricanja postojanja korone.     

Inače, preminula beba, kojoj je u plućima nakon autopsije nađeno 100 mililitara vode, triput je uronjena u vodu uprkos plaču i vrisci. Nakon tgrećeg puta je, prenosi mediji, ona naglo utihnula, a usta su joj pomodrela. Iako su očajni roditelji odmah pozvali Hitnu pomoć, za bebu je bilo prekasno. 

Slučaj je izazvao neviđene kontroverze u Rumuniji, ali i podele na one koji su zahtevali od crkve da odustane od rituala potpunog uranjanja dece u vodu i na konzervativne vernike kojima je to sastavni deo krštenja. Peticiju da se od tradicije odustane potpisalo je više od 60.000 ljudi, ali analitičari veruju da će ona teško uroditi plodom budući da je uticaj rumunske pravoslavne crkve duboko ukorenjen u skoro sve pore društva.  

 

        

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading