BITKOIN TROŠI VIŠE STRUJE NEGO CELA ARGENTINA Kopači kriptovalute ojadiše energetski sektor

Autor: Republika

Svet

12.02.2021

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompjuteri koji se koriste za otkrivanje elektronskog novca koriste enormnu energiju za praćenje transakcija iz kojih bi mogli da ga izvlače

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Bitkoin godišnje troši više električne energije nego cela Argentina, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kembridže po kom takvo stanje teško da će se menjati i u narednom periodu budući da vrednost te kriptovalute u svetu samo raste, pa samim tim i potražnja za njom.

Ogromnu količinu struje zapravo utroše računari koji se koriste za takozvano kopanje bitkoina, to jest njegovo traženje, jer je neophodno mnogo energije za komplikovane računarske proračune kako bi se proverile transakcije iz kojih se dobijaju bitkoini. Istraživanje Kembridža pokazalo je da kompjuteri zato godišnje troše oko 121.36 teravat-sati (TWh) struje, a do tog podatka se došlo kada je uzeta prosečna cena struje od pet centi po kilovat-satu, kao i karakteristike energetske potrebe mreže bitkoina.

To zapravo znači da kompjuteri angažovani u potrazi za bitkoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Takođe, oni nadmašuju i potrošnju Holandije (108.8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113.2 teravat-sata), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122.2 gigavat-sata godišnje.

Interesantno je i poređenje u istraživanju, po kom bi energija koju koriste bitkoin računari mogla da napaja sva kuvala za čaj u Britaniji narednih 27 godina.  

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitkoinima verovatno neće pasti ako ne padne vrednost te kriptovalute, što je malo verovatno budući da je njena vrednost ove nedelje dostigla rekordnih 48.000 dolara. To se dogodilo nakon objave Ilona Maska, američkog proizvođača električnih vozila Tesle, da je kupio bitkoine za oko 1,5 milijardi dolara i da planira da prihvati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilon Mask

- To znači da će rudari u potragu za transakcijama uključiti još više računara i trošiti još više struje - upozorava za BBC stručnjak Kembridž Centra za alternativne finansije Majkl Rauš.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading