PROCURILI DELOVI TAJNOG SPORAZUMA: Merkelova htela da podmiti Trampa s milijardu evra!

Autor: Republika

Svet

10.02.2021

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka po svaku cenu je pokušavala da spase Severni tok 2 i ubedi američku administraciju da ne uvodi sankcije za taj nemačko-ruski projekat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel na sastanku s Donaldom Trampom pre pandemije koronavirusa 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je prošlog leta da podmiti američkog predsednika Donalda Trampa sa vrtoglavih milijardu evra kako bi on odustao od uvođenja sankcija protiv rusko-nemačkog projekta Severni tok 2. 

To je prvi obelodanio nemački list "Cajt" čiji su novinari imali uvid u sporazum Trampa i Merkelove, kao i u pismo koje je nemački ministar finansija Olaf Šolc letos poslao Stivenu Mnučinu, sada već bivšem američkom sekretaru trezora SAD. U njemu je, navodi "Cajt", Šolc ponudio američkom kolegi da Nemačka uloži milijardu evra za izgradnju dva terminala duž nemačke obale na Baltiku, koji bi služili za dopremanje tečnog gasa iz SAD u Evropu. Time bi, kako se navodi, Nemačka pokazala da ne želi samo ruski gas, već da je spremna da i dalje sarađuje i sa Amerikom kada je u pitanju snabdevanje energentima.         

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Severni tok 2

Detalji tajnih dogovora na relaciji Berlin-Vašington izazvali su ogromna negodovanja u nemačkoj javnosti, budući da je kancelarka Merkel američkom predsedniku obećavala novac poreskih obveznika svoje zemlje. Međutim, to nije zaustavilo izgradnju Severnog toka 2, kao što ga nije zaustavila ni činjenica da su poslednjih dana gotovo sve članice Evropske unije (EU) pozivale Nemačku da prekine saradnju sa Rusijom zbog slučaja Navaljni. 

RepublikaFoto: Printscreen/Tvite/@Kira_Yarmysh
Zatvaranje Alekseja Navaljnog izazvalo je velike kritike na račun Rusije 

Podsetimo, reč je o ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je prošle nedelje u Moskvi osuđen na tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode. Taj potez ruskih vlasti izazvao je negodovanja širom sveta, a iz EU su se pojavile najave da će se Ruska Federacija suočiti sa još jednom rundom sankcija ukoliko ne oslobodi opozicionara.      

Zašto je Severni tok 2 toliko napadan? 

Kritičari tvrde da će izgradnja Severnog toka 2, kojim se gas iz Rusije direktno doprema do Nemačke, baciti Berlin na kolena pred Moskvom, te da to nikako ne pogoduje statusu čitave Evropske unije. Takođe, smatra se da će Nemačka postati prezavisna od ruskog gasa i da će zaboraviti na stare dobavljače tog energenta, ali i da će od severnog toka 2 najviše profitirati Rusija, a ne Evropa. Posebna kritika odnosi se na ekološki deo, po kom rusko-nemački projekat nanosi ogromnu štetu okolini kroz koju se proteže.      

I pored brojnih kritika Angela Merkel je ostala pri uverenju da je Severni tok 2 od ogromnog značaja za njenu zemlju. U prilog tome idu i brojke po kojima bi Nemačka na godišnjem nivou trebalo da prihoduje više miliona evra.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading