Šef diplomatije EU poručio Moskvi: EU je na raskrsnici odnosa sa Rusijom

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.02.2021

16:48

Šef diplomatije EU, Đuzep Borelj, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU niti da se agažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Ap photo
Đuzep Borelj

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim korcima kada je reč o odnosima sa Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.


- Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijim. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo", a da je u posetu Moskvi otišao kako bi "lično procenio izazovne odnose" koje EU ima sa Rusijim.

- Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa - rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili "trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sitemu".

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji "mogu da uključuju i sankcije".

- Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije - najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje "trajne konfrontacije" sa Rusijom.

Komentari (0)

Loading