(FOTO) DARSI ŠČEPALA ZAPADNU EVROPU: Snežna oluja paralisala Veliku Britaniju, Nemačku i Holadniju!

Autor: Republika

Svet

09.02.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veći deo Zapadne Evrope bori se sa snažnom zimskom olujom "Darsi" koja je donela neuobičajeno obilne snežne padavine i pad temperature i dovela do prekida u saobraćaju i nestanka struje u mnogim oblastima Engleske, Nemačke i Holandije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zbog toga što dolazi sa Istoka Evrope, sa Crnog mora, mediji su je nazvali "Zver sa Istoka".

U Britaniji, "Darsi" je dovela do naglog pada temperature na ledenih - 13 i do trideset centimetara snega u pojedinim delovima zemlje. Situaciju dodatno pogoršavaju snažni zimski vetrovi, koji stvaraju nanose na putu i kidaju električne kablove, zbog čega su mnoga naselja ostala bez struje.

Vozači su upozoreni na led i nanose na putevima koji su već doveli do brojnih saobraćajnih nezgoda, zbog čega se vozači upozoravaju da bez preke potrebe ne kreću na put.

Zbog loših vremenskih uslova, vakcinacija je u većini zdravstvenih centara prekinuta, što izaziva dodatnu nervozu kod građana Engleske, zemlje teško pogođenom pandemijom novog korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Metereolozi su upozorili da će ovakvi vremenski uslovi potrajati sve do četvrtka, uz dalje povećanje snežnog pokrivača.

Oluja sa jakim vetrom, osim Britanije, zahvatila je sever i zapad Nemačke i dovela do kolapsa u saobraćaju - stotine saobraćajnih nesreća i otkazivanja polazaka vozova.

Policija je saopštila da je 28 osoba povređeno, od kojih dve teško, u nesrećama na putevima okovanim ledom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vlasti nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija saopštile su da su od nedelje posle podne zabeležile čak 222 saobraćajne nesreće zbog loših vremenskih uslova.

Zbog temperatura ispod nule i straha od mogućih smrti od smrzavanja, vlasti su smestile beskućnike u topla skloništa.

Nemačka železnica saopštila je da su otkazani polasci vozova od Hamburga do Hanovera i od Berlina ka zapadu zemlje. U Vupertalu, na zapadu Nemačke, vatrogasci su spasili šest putnika "visećeg metroa", turističke znamenitosti tog grada, pošto je kompozicija stala zbog leda na šinama. Vatrogasci su bili prinuđeni da se merdevinama popnu do metroa i pomognu uplašenim putnicima da siđu na zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka

Otkazani su i neki polasci koji spajaju gradove zapadne i istočne Nemačku, mada je oluja najviše pogodila severozapad.

U Minsteru, na ulicama je toliko snega da ni vozila hitne pomoći ne mogu da prođu, zbog čega je obustavljen sav javni prevoz. Palo je više od 30 centimetara snega, a tokom dana se očekuju nove snežne padavine.

Paradoksalno, na jugu Nemačke vladaju prave prolećne temperature.

U Holandiji, vlasti su proglasile su retku vanrednu situaciju nazvanu "crveni kod", zbog jake snežne oluje koja je pogodila tu zemlju. Oluja, čiji udari su dostizali i devedeset kilometara na čas, donela je najobilnije padavine od 2010. godine - od pet do čak trideset centimetara. U većem delu Holandije, pada sneg a putevi se lede, zbog čega su vlasti upozorile građane da, bez preke potrebe, ne idu na put.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kao i u Engleskoj, zbog teških vremenskih uslova svi centri za testiranje na korona virus su zatvoreni na nekoliko dana.

Železnički saobraćaj u ovoj zemlji je iz bojazni od oluje, obustavljen kao i tramvajski saobraćaj, pošto je u Hagu iz šina iskočio jedan tramvaj. Amsterdamski aerodrom je otkazao ili odložio desetine letova dok su na aerodromu u Ajndhovenu otkazani svi letovi. U potpunosti je obustavljen i železnički saobraćaj, uključujući i međunarodni ka Nemačkoj.

Ipak, mnogi građani Holandije, posebno u velikim gradovima, kao što je Amsterdam, su iskoristili priliku da izađu na ulice i uživaju u snegu koji se u Holandiji u poslednjih nekoliko decenija sve ređe viđa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Premijer Mark Rute najavio je da će klizanje biti dozvoljeno ukoliko se kanali zamrznu, što bi bilo prvi put od 2018. godine, ali je istovremeno upozorio ljude da paze na socijalno distanciranje i da se trude da ne padnu i ne povrede se da ne bi završili u ionako pretrpanim bolnicama, u kojima se lekari bore sa povećanim brojem obolelih od korona virusa.

Ima nagoveštaja da bi mogao da, prvi put od 1997, bude održan maraton u klizanju Elfstedentoht kroz 11 gradova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading