SKANDAL TRESE AMERIKU: Bajden izgubio 20 MILIONA vakcina?!

Autor:

Svet

01.02.2021

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno izabrani šef SAD obećavao kako neće praviti greške poput prethodnika Donalda Trampa, a sada ne zna gde su nestale doze cepiva potrebne za borbu protiv korone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Pompezno najavljeni planovi novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena da će, čim preuzme vlast, ubrzati proces vakcinacije protiv koronavirusa u SAD propali su već u prvih deset dana nove administracije pošto je Bele kuća izgubila čak 20 miliona vakcina.

Naime, tu skandaloznu vest obelodanio je portal Politiko, koji piše da se samo zna da je federalna vlada taj broj doza nedavno poslala saveznim državama, ali da se posle toga najvećem broju vakcina gubi svaki trag, kao i da one još nisu isporučene osobama koje čekaju da ih prime. S druge strane, taj list podseća da je Bajden obećao Americi kompetentni tim za borbu protiv pandemije, da je postavio ambiciozne ciljeve koji se tiču vakcinisanja stanovništva i dao striktne smernice u pogledu zaštite javnog zdravlja. Međutim, čini se da je to propalo već na prvom koraku, navodi Politiko i dodaje da je Bajdenov tim zato sada prinuđen da traga za novim načinima da pojača proizvodnju zaliha vakcina, za koje su ustanovili da su većinom prazne.

- U ovom slučaju važi čuveni citat Majka Tajsona: "Svi imaju neki plan dok ne dobiju po ustima". Oni planiraju. Oni su kompetentni. U pitanju je samo to što shvatite koliko je sve to teško tek kada sednete u tu fotelju u Beloj kući. Teško je - kazao je izvor Politika blizak Bajdenovom timu i dodao da se sada u Sjedinjenim Državama nervozno prati i pojava serije novih sojeva KOVID-19 koji prete da ugroze odgovor Vašingtona na pandemiju.

Ipak, ono što novi skandal u SAD čini još interesantnijim, navodi Politiko, jeste činjenica da niko od zvaničnika nema odgovor na pitanje kako su vakcine nestale, ko je u lancu distribucije zakazao, niti da li postoji makar i jedan trag koji vodi ka odgovornima.

- Najgore od svega jeste što o nestalim cepivima nema pravih podataka, a i spekuliše se da su se zvaničnici međusobno čuli telefonom da dobiju informaciju šta se dogodilo. Skandal za SAD - napisao je u komentarima jedan čitalac Politika.

Inače, Bajdenovi uzdanici koji su zaduženi za borbu protiv koronavirusa pokrenuli su protekle nedeljne redovne brifinge za novinare da bi javnost upoznali s naporima za obuzdavanje pandemije i vakcinisanje što većeg broja Amerikanaca. Politiko navodi da se na tim brifinzima ne čuju detalji, a nezvanično se priča da Bajdenov tim i dalje nije u potpunosti u stanju da prikupi najosnovnije informacije i napravi dugoročnu strategiju.

Navodi se da Bela kuća uporno nastoji da ne svaljuje krivicu na doskorašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa iako je sam Bajden prvih nedelju dana vakcinisanja pod Trampovom administracijom opisivao kao "mračan neuspeh".

Podsetimo, Bajden je pred samu inauguraciju obećavao da će u samo prvih nedelju dana njegovog boravka u Beloj kući biti vakcinisano 100.000 građana, što se nije dogodilo. Da će scenario biti takav, predvideo je i vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči, koji je nedavno istakao da je takav cilj praktično neostvarljiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading