AMERIČKI VOJNICI POSTAJU "SEKA PERSE": Mažu lak za nokte, farbaju se i puštaju brade

Autor: Republika

Svet

29.01.2021

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 25. februara moći će da mažu providan lak za nokte i farbaju kosu u prirodne tonove, ali im je i dalje zabranjeno puštanje brade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Američka vojska

Američka vojska od 25. februara uvodi nova pravila u vezi s izgledom pripadnika trupa koja su, prema tvrdnjama Pentagona, osmišljena, pre svega, zbog žena u uniformi da bi im se olakšala služba i smanjile seksističke i rasističke prozivke, ali je mnogo zanimljivije kako će izgledati muški pripadnici vojske SAD.

Ažurirana verzija vojnih pravila Ministarstva odbrane SAD pod oznakom AR-670-1 i dalje od američkih vojnika zahteva redovno brijanje i zabranjuje puštanje brade i brkova, ali je zato sada dozvoljeno da mažu providan lak za nokte i farbaju kosu u "prirodne tonove". Muškim pripadnicima američke vojske još neće biti dozvoljeno da nose minđuše, dok će njihove koleginice koje su nakit mogle do sada da nose samo u formalnim prilikama moći da nose manje zlatne, srebrne ili dijamantske minđuše i u borbenoj uniformi da bi se "u njoj i van nje osećale kao žene". Njima je takođe dozvoljeno da farbaju kosu i lakiraju nokte, ali u bojama koje nisu "ekstremne".

Ženama dozvoljeno da nose minđuše i u borbenoj uniformi, kao i da, umesto punđi, imaju konjske repove

 

Ženama će takođe biti dozvoljeno da nose dugačke konjske repove umesto čvrsto stegnute punđe, koja je do sada bila obavezna, a koja može, kako se navodi, da dovede do gubitka kose i drugih problema kože glave, posebno među Afroamerikankama. Njima će biti dozvoljeno da imaju pletenice koje mogu da skupe u punđu.

- Jednakost, inkluzija i različitost veoma su važni za spremnost vojske jer imamo vojnike iz različitih sfera života. I mi moramo njih da zastupamo tako da vojna politika, stoga, mora da promoviše jednakost i inkluziju - rekao je general Geri Brito.

Žene će takođe moći da nose kratke frizure, koje će im pružiti lakoću kretanja, a minimum dužine od 6,4 milimetra će biti ukinut. Američki mediji navode da su nova pravila najavljena samo nekoliko dana nakon što je na dužnost stupio novi šef Pentagona Lojd Ostin, prvi Afroamerikanac na toj funkciji. Ona su sastavljena na osnovu preporuka komisije koju su većinom činile žene.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading