VANZEMALJCI SRUŠILI MEGATELESKOP? Neverovatno otkriće naučnika u Portoriku šokiralo planetu

Autor: Republika

Svet

30.01.2021

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na radio-teleskopu u opservatoriji "Aresibo" u Portoriku, poznatom iz naučno-fantastičnog filma "Kontakt", pukao jedan od kablova koji su držali konstrukciju tešku 900 tona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vanzemaljac (Ilustracija)

Naučnici su otkrili moguće uzroke zbog kojih se srušio teleskop opservatorije "Aresibo" u Portoriku, poznat i kao teleskop za lov na vanzemaljce, zbog čega je korišćen u mnogim holivudskim filmovima.

Ovaj teleskop naročito je poznat zbog scena iz filmova "Kontakt" sa Džodi Foster i "Goldfinger" iz serijala o Džejmsu Bondu. Njegova ogromna konstrukcija teška 900 tona, koja je stajala iznad velikog ogledala, srušila se u decembru prošle godine, nakon čega su počela nagađanja oko toga šta se dogodilo, uključujući i priče o tome da su za rušenje krivi vanzemaljci. Sputnjik prenosi da su dva tima naučnika koji nezavisno vode istragu sada našli dokaze o mogućem uzroku.

305 metara je bio prečnik tanjira ovog teleskopa

Jedan tim fokusiran je na ispitivanje 12 pomoćnih kablova, koji su, zajedno sa još 24 glavna kabla, držali konstrukciju iznad ogledala. Tih 12 pomoćnih kablova dodato je na konstrukciju devedesetih godina prošlog veka, kada je instalirana nova masivna viseća kupola. Prvi je popustio jedan od tih 12 kablova tako što je ispao iz ležišta na jednom od tri tornja na kojima je konstrukcija bila okačena. Potom su počeli da popuštaju i drugi kablovi, da bi se konstrukcija na kraju potpuno obrušila. Druga istraga fokusirana je na glavne kablove, postavljene još prilikom izgradnje teleskopa šezdesetih godina 20. veka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Megateleskop u Portoriku

Otkrio asteroid koji stiže 29. aprila

Ovaj teleskop otkrio je u aprilu 2020. asteroid širine dva kilometra koji će pored Zemlje proći 29. aprila ove godine. NASA tvrdi da taj asteroid neće našoj planeti prići na razdaljinu veću od 6,3 miliona kilometara.

U ovom delu Portorika zabeleženo je čak 10.000 zemljotresa od izgradnje opservatorije. Nakon rušenja glavne konstrukcije demontiran je i tanjir teleskopa, prečnika 305 metara, a stručnjaci procenjuju šta od njega može da bude sačuvano. Opservatorija "Aresibo" je u vlasništvu američke nacionalne naučne fondacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading