DIREKTOR SZO UPOZORAVA: Pandemija razotkrila nejednakosti u svetu, bogate zemlje ne treba da gomilaju lekove i vakcine

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.01.2021

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bogate zemlje moraju da izbegnu greške koje su ranije činile gomilajući zalihe lekova i vakcina", upozorio je danas direktor Svetske zdravstvene organizaceije (SZO) Tedros Gebrejesus.

RepublikaFoto: youtube.com/printskrin
Tedros Gebrejesus

On je osudio borbu bogatih zemalja da obezbede ogromne količine raznih vakcina protiv korona virusa, dok siromašne nacije još nisu dobile ni prve doze.

Tedros je istakao da je pandemije razotkrila i iskoristila nejednakosti u svetu i upozorio da sada postoji “realna opasnost” da vakcine, kao sredstvo za zaustavljanje pandemije, mogu da pogoršaju te nejednakosti.

- Vakcinalni nacionalizam može da posluži kratkoročnim političkim ciljevima, ali će to na kraju biti kratkovido i samopobeđujuće - rekao je Tedros, prenosi Gardijan.

On je rekao da je cilj da postrojenje programa KOVAKS, koje vodi SZO, u narednih nekoliko nedelja počne isoruka prvih doza, a da je cilj da u prvih 100 dana ove godine počne vakcinacija medicinskih radnika i starije populacije u svim zemljama.

On je pozvao svet da ne ponovi greške iz krize sa HIV infekcijom, kada su bogate zemlje nabavile lekove decenijama pre nego što su oni postali dostupni u siromašnijim državama.

Podsetio je i da su 2009. godine za vreme pandemije virusa gripa H1N1 vakcine stigle do siromašnih zemalja tek nakon što je pandemija završena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading