NAUČNICI ZBUNJENI I ZABRINUTI: Pacijenti istovremeno zaraženi sa dva različita soja koronavirusa!

Autor:

Svet

29.01.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici iz južnog dela Brazila saopštili su da su otkrili dva pacijenta istovremeno zaražena sa dva različita soja koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Oni su rekli da su veoma zabrinuti i da je njihova studija prva na svetu koja je potvrdila koinfekciju sa dva soja koronavirusa.

Otkriće su objavili na medicinskom sajtu ''medRxiv'', a studija tek treba da prođe proces recenzije i da bude objavljena u naučnom časopisu, prenosi Rojters.

Oba pacijenta su u tridesetim godinama, a zaraženi su krajem novembra sojem P.2 koji je identifikovan u Rio de Žaneiru, dok su testirani pozitivni i na drugu mutaciju virusa.

 

Oni su ispoljili blage simptome bolesti, kao što su suv kašalj kod jednog pacijenta i kašljanje, bol u grlu i glavobolja kod drugog, a nijednom od njih nije bilo potrebno bolničko lečenje.

Slučajevi skreću pažnju na to koliko bi već mutacija moglo da ima u Brazilu i izazivaju zabrinutost naučnika da bi koinfekcija različitim sojevima mogla da ubrza pojavu novih mutacija, navodi Rojters, a prenosi Sputnik.

To bi bio još jedan evolutivni put za virus, tvrde naučnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading