EVROPSKA UNIJA U PANICI: Ne moramo biti prvi u nabavci vakcina, ali nam je neophodan pošten udeo!

Autor:

Svet

26.01.2021

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besni "torijevci" upozorili su danas da će EU "zatrovati" odnose za "nekoliko generacija" ako preti blokadom pošiljke vakcina Fajzer u Veliku Britaniju - dok su ministri insistirali da su "sigurni" da će zalihe biti održane, objavio je Dejli Mejl.

Foto: Ilustracija

Brisel je zatražio od farmaceutskih kompanija da ih upozore kada izvoze vakcine izvan 27 država članica EU, uključujući desetine miliona doza namenjenih Britaniji. Nemački ministar zdravlja pozvao je EU da dobije "pošten udeo" i podržao kontrolu izvoza.

U međuvremenu, još jedan spor besni nakon što su dve nemačke novine izvestile da regulator EU može odbiti da da puni pristanak Okfordu / AstraZeneki, nakon što je procurilo da je efikasnost vakcine za stariju populaciju navodno bila samo osam procenata, prenosi Index.

Međutim, farmaceutska kompanija je tu tvrdnju označila kao "apsolutno netačnu" i "neosnovanu", a jedan izvor iz Vajthola rekao je za Plejbuk da je to vrsta taktike "koju očekujete od Rusa".

Nemačko Ministarstvo zdravlja danas je očajnički pokušavalo da suzbije bes, negirajući da postoje podaci koji ukazuju na efikasnost samo 8 procenata među starijim ljudima. Insistirano je da odluka o odobravanju vakcine ipak treba da bude doneta u petak.

Da li EU pokušava da blokira isporuku vakcina?

Poslanik torijevske stranke Dejmijan Kolins sugerisao je da je sastanak povezan sa sporovima između EU i AstraZeneke - koja ima sedište u Velikoj Britaniji, dok Fajzer ima proizvodni centar u Belgiji - zbog pristupa zalihama.

- Ionako je opasno i neodgovorno i samo pomaže pokretu protiv vakcinacije - rekao je.

Ministar vakcinacije u Velikoj Britaniji Nadim Zahavi je za Skaj Njuz rekao:

"Uveren sam da će Fajzer isporučiti količine koje su nam potrebne da bismo ispunili sredinu februara. Pfizer će nam dostaviti cevi. Siguran sam da će isporučiti Velikoj Britaniji, EU i ostatku svet. Uveren sam. Do jeseni ću moći da vakcinišem celokupnu odraslu populaciju." 

"EU mora dobiti pošten udeo"

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je jutros televiziji ZDF da EU mora da dobije svoj "pošten udeo", predlažući da izvoz treba ograničiti.

- Mogu da razumem da postoje proizvodni problemi, ali onda to mora da utiče na sve na isti način - rekao je.

"Ovde nije reč o tome da Evropa mora biti prva, već o poštenom udelu za Evropu."

Vakcina Astrazeneka je već odobrena u Velikoj Britaniji, kao i u Argentini, Dominikanskoj Republici, Salvadoru, Meksiku i Maroku, dok su kanadski zvaničnici zatražili dodatne informacije pre nego što odobre vakcinu.

Okfordska vakcina je jeftinija i lakša za čuvanje od konkurentske vakcine Fajzer / Bajontek - koja se takođe koristi u Nemačkoj.

Okfordska vakcina se može skladištiti, transportovati i rukovati u njenim normalnim uslovima, za razliku od vakcine Fajzer, koja treba da bude na temperaturi od minus 70 ° C.

Ali vakcina Okford / AstraZeneka našla se na udaru prošle godine kada su početni testovi pokazali da je vakcina bila efikasna samo 62 procenta kada su dve pune doze date u razmaku od najmanje mesec dana.

To je bilo manje od vakcina Fajzer i Moderna, koje su se pokazale efikasnim 95 odsto.

Međutim, efikasnost oksfordske vakcine porasla je na 90 procenata kada su ljudi dobili polovinu doze, praćene punom dozom, najmanje mesec dana kasnije.

Paskal Soriot, izvršni direktor AstraZeneke, pohvalio je rezultate u decembru, rekavši:

"Mislimo da smo shvatili pobedničku formulu i kako postići efikasnost koja je posle dve doze ista kao i ostale."

O rezultatima je rekao:

"Više bismo voleli da imamo jednostavniji skup rezultata, ali u celini mislimo da su pozitivni."

Evropska komisija optužila je farmaceutsku kompaniju, koja je sarađivala sa Univerzitetom Okford na razvoju vakcine za Kovid-19, da nije pružila valjano objašnjenje za nedostavljanje dogovorenih doza vakcine u Evropu.

EU još uvek nije zvanično odobrila vakcinu Okford / AstraZeneka, ali se očekuje da u petak da saglasnost i započne masovnu vakcinaciju.

Britanija je po pitanju vakcinacije ispred svih ostalih evropskih zemalja, ispred Španije, Francuske, Nemačke i Italije.

Ali besni zvaničnici EU rekli su da će istražiti zašto Britanija ne pati od sličnih odlaganja u vakcinaciji kao što se dešava na kontinentu.

Piter Lize , poslanik EU iz iste stranke kao i Angela Merkel , rekao je:

"Neuverljivo opravdanje da EU imaju poteškoće u lancu snabdevanja, ali ne i drugde, ne drži vodu, jer naravno nije problem transportovati vakcine od Velike Britanije do kontinenta."

"AstraZeneka je ugovorila proizvodnju vakcine već u oktobru i očigledno je bez odlaganja isporučuje u druge delove sveta, uključujući VB."

Anglo-švedski proizvođač lekova primio je 336 miliona evra unapred od EU kada su postigli sporazum u avgustu, rekao je jedan zvaničnik EU za Reuters.

EU je prvo potpisala sporazum o najmanje 300 miliona injekcija za obezbeđivanje Kovid vakcina.

Prema ugovorima pre pandemije, EU plaća učešće kompanijama da bi obezbedile doze, a novac će se uglavnom koristiti za proširenje proizvodnih kapaciteta.

Ali iz AstraZeneke su u petak rekli:

"Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjenih kapaciteta na proizvodnom mestu u našem evropskom lancu snabdevanja."

Reč je o fabrici vakcina u Belgiji koju vodi partner proizvođača lekova Novasep.

Visoki zvaničnik EU rekao je da Evropa ima ugovorno pravo da proverava knjige kompanije kako bi procenila proizvodnju i isporuke.

Portparol Komisije rekao je:

"Očekujemo da će kompanija pronaći rešenja i u potpunosti iskoristiti mogućnosti brze isporuke."

Predsednica EK Ursula von der Lajen razgovarala je u ponedeljak sa šefom AstraZeneke Paskalom Soriotom kako bi ga podsetila na obaveze kompanije, a drugi sastanak zakazan je za isti dan.

AstraZeneka sinoć nije bila dostupna za komentare.

Najavljena kašnjenja

RepublikaFoto: pixabay.com

Prvi zvaničnik EU, koji je bio direktno umešan u razgovore sa AstraZenekom, rekao je da nisu postojala velika očekivanja od sastanka na kojem bi se od kompanije tražilo da bolje objasni kašnjenja, iako njegov ishod još uvek nije jasan.

Ranije u januaru, Fazjer, koji je trenutno najveći dobavljač vakcine za Kovid-19 u EU, najavio je kašnjenje isporuke od skoro mesec dana, ali je nekoliko sati kasnije to revidirao rekavši da će kašnjenja trajati samo nedelju dana.

Ugovori EU sa proizvođačima vakcina su poverljivi, ali zvaničnik EU nije isključio moguće kazne za AstraZeneku, s obzirom na veliku reviziju njenih prethodnih obaveza. Međutim, izvor nije precizirao šta bi moglo pokrenuti kazne.

- Još nismo došli do toga - dodao je zvaničnik.

Očekuje se da će vakcina protiv kovida AstraZeneke biti odobrena za upotrebu u EU 29. januara, a prve isporuke očekuju se od 15. februara.

Dve nemačke novine izvestile su sinoć da su im eksperti EU na nezvaničnom brifingu rekli da su otkrili da je vakcina Okford / AstraZeneka, proizvedena u Velikoj Britaniji, efikasna samo za osam odsto za starije osobe.

Odlična efikasnost

Kompanija za lekove je besno demantovala izveštaje koji su usledili dve nedelje nakon što je Klaus Kišutek, šef nemačkog regulatora za vakcine, pohvalio uspeh vakcine protiv Kovida-19 AstraZeneke, rekavši:

"Efikasnost ostaje izvanredna i odlična".

Portparol AstraZeneke rekao je:

"Izveštaji da je efikasnost vakcine AstraZeneka / Okford samo osam procenata kod odraslih starijih od 65 godina apsolutno su netačni."

Ranije juče, AstraZeneka je naljutila Brisel upozorivši da će smanjiti broj vakcina koje će isporučiti Evropi do kraja marta sa 80 na 31 milion. Ali šefovi zdravstvenih službi EU više su zabrinuti zbog tvrdnje, čija tačna priroda i danas ostaje nejasna, da AstraZeneka ne uspeva da adekvatno zaštiti penzionere.

To bi ostavilo veliku rupu u zalihama vakcina u EU, ali i dovelo u pitanje efikasnost strategija imunizacije u drugim zemljama, uključujući UK, gde je isporuka vakcina AstraZeneka što većem broju penzionera ključna za okončanje blokade.

Nemački finansijski list Handelsblat i tabloid Bild citirali su izvore u saveznoj vladi da su vakcine protiv AstraZeneka bile manje od 10 odsto efikasne kod starijih od 65 godina.

Novine kažu da se nemački zvaničnici sada plaše da Evropska agencija za lekove (EMA), regulator EU za lekove, možda neće odobriti davanje oksfordske vakcine starijim osobama.

Savezna i državna vlada u Nemačkoj planirale su da koriste vakcinu AstraZeneka za starije ljude koji žive kod kuće i zbog starosti ili bolesti ne mogu da odu u centar za vakcinaciju.

Međutim, AstraZeneka je sinoć nemačke izveštaje opisala kao "apsolutno netačne".

Prema izveštajima, odobrenje vakcine od strane EMA očekuje se u petak.

Kao i u Velikoj Britaniji, evropski centri za vakcinaciju se za postizanje svojih ciljeva oslanjaju na vakcine sa više dobavljača.

Velika Britanija je do sada naručila 40 miliona doza AstraZeneke - prve koja je odobrena u Velikoj Britaniji i koja je predvodila uvođenje vakcine u Velikoj Britaniji. Velika Britanija očekuje da će dobiti skoro 3,5 miliona doza Fajzera u naredne tri nedelje.

Ali uz strogo upozorenje, evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides rekla je sinoć da će Evropa preduzeti "sve mere potrebne da zaštiti svoje građane".

Do spora je došlo nakon što je britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka juče saopštila da ne može da zadovolji potražnju za vakcinom od 300 miliona doza koju je u avgustu udarila sa EU - za šta joj je unapred plaćeno 298 miliona funti.

Taj potez, koji je Kiriakides opisala kao "iznenađujući", izazvao je strah od nestašice vakcina na kontinentu. Šefovi EU naknadno su uzvratili tražeći "potpunu transparentnost" u pogledu izvoza vakcina iz Evrope.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading