MLADI ĆE UMIRATI I PUNITI BOLNICE: Dramatično upozorenje poznatog virusologa o novom soju korone!

Autor:

Svet

26.01.2021

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju je novi soj korona virusa tek stigao, ali Nemci se sa njim bore već duže vreme. Iz Berlina se u Jutarnji program uključio virusolog Andrej Trampuž i rekao da zemlje moraju da urade sve što mogu da bi izbegle katastrofu, naročito kod mladih, a potom objasnio i zašto.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Virus se brzo širi, sve mere su sada strože, za sada znamo da je 35 odsto zarazniji, eksponencijalno se širi- rekao je Trampuž.

Ima li razlike u kliničkoj slici?

- Srećom, nije opasniji, sasvim je ista klinička slika, ali se brže širi, zato imamo i veću brigu, sam virus nije opasniji ali situacija jeste, jer brže širenje uz grešku u vidu opuštanja mera, brzo će se širiti kod mladih ljudi, oni će puniti intenzivne nege i umirati. Iako je smrtnost manja kod mlađih, ali ćemo imati ne 10.000 nego 100.000 inficiranih dnevno, imaćemo katastrofu. Najbolje je do nule smanjiti te brojeve, u narednim nedeljama suzbiti virus, pa posle toga sa vakcinacijom ići nazad u normalan život- rekao je on.

On je preporučio nošenje "boljih maski, ne hirurških već FFP2", izbegavanje kontakata i poštovanje, ako ne i pooštravanje mera. Izdvojio je dve vakcine samo na osnovu tehnologije na kojoj su napravljene, ali je rekao da bi trebalo primiti bilo koju.

- Ili Fajzer ili Moderna su za mene najbolje vakcine. Daju oko 95 odsto zaštite na duže vreme, ali dobro je primiti i ostale- rekao je Trampuž.

On je okvirno procenio da bi "u letnjim mesecima" mogli da se vratimo normalnom životu.

Od danas nije moguće vakcinisati se u Srbiji bez prethodnog prijavljivanja i poziva.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading