UPOZORENJE NAUČNIKA: Novi soj KORONAVIRUSA je SMRTONOSNIJI

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

24.01.2021

15:33

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) u kontaktu su sa svojim britanskim kolegama i na osnovu podataka o novom soju korona virusa nagovestili da bi nova varijacija korona virusa, koja je označena kao varijanta B.1.1.7, mogla biti smrtonosnija.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U izveštaju koji je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, navodi se da postoje "realne mogućnosti" da je kod zaraženih novim sojem korona virusa uočena veća stopa smrtnosti.

Iako podaci nisu definitivno potvrdili veću smrtnost, premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da "postoje neki dokazi da je novi soj koronavirusa u vezi s većom stopom smrtnosti", preneo je CNN.


Predviđanja i projekcije Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) su pokazali da bi nova, mutirana varijnta koronavirusa, koja se znatno brže širi, mogla postati predominantan soj u SAD već od marta ove godine.

Sve studije su za sada potvrdile da vakcina štiti od nove varijante koronavirusa, kao i da su zaštitna maska, pranje ruku i fizičko distanciranje i dalje efikasne mere prevencije.

- Kada uporedite podatke, videćete da se u slučaju zaražavanja 1.000 ljudi starijih od 60 godina prvom varijantom koronavirus, smrtnost javlja u 10 slučajeva, dok se u slučaju infekcije novim sojem očekivana stopa smrtnosti na 1.000 obolelih povećava na 13, čak i 14 obolelih - izjavio Partik Valens, britanski medicinski ekspert i savetnik u britanskoj vladi.

Komentari (0)

Loading