SVE IZVESNIJE OSNIVANJE PATRIOTSKE STRANKE U AMERICI! TRAMP GASI REPUBLIKANCE: Ne oprašta izdaju na izborima!

Autor:

Svet

22.01.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp iskoristio je poslednje sate šefovanja za otvaranje novog političkog puta. Čak je i u poslednjem obraćanju novinarima, kao predsednik, otvoreno rekao da njegov odlazak iz Bele kuće nije zbogom zauvek i da će se na neki način vratiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Prvi dan nakon odlaska iz Bele kuće Tramp provodi u rezidenciji u Palm Biču u Floridi. Kako pišu tamošnji mediji, bivši predsednik je već prvi dan zaseo u svojoj kancelariji u vili, radi, telefonira i razgovara sa saradnicima o navodnom osnivanju Patriotske stranke, koja bi nastavila ono što je započeo u Beloj kući prethodne četiri godine.

Kako za Srpski telegraf objašnjava direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić, sve su ovo signali da bivši predsednik ima nameru da ostane u politici.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

- Tramp raspolaže jednom izuzetnom podrškom od 75 miliona glasača i postao je ikona bele Amerike. On se već u odlasku iz Bele kuće pripremao i stvarao medijsku mrežu, odnosno infrastrukturu i uslove za formiranje nove partije. Prema načinu na koji je do sada razmišljao i radio, deluje sasvim realno da pokrene jednu partiju koja bi bila konzervativna i za koju bi glasala tvrđa linija Republikanske partije - rekao je Miletić i dodao da sve zavisi od odnosa kakav će republikanci u narednom periodu imati prema njemu.

 

Miletić ističe da ne bi bilo iznenađenje da republikanci naprave određeni kompromis s bivšim predsednikom i na taj način pokušaju da zaustave njegov odlazak i cepanje stranke.

- Teško je zaustaviti ideje koje zastupa Tramp i verujem da će se to pokazati već na narednim izborima za četiri godine, bilo da se on kandiduje ili podrži nekog ko zastupa njegove ideje. Vreme radi za Trampa - dodao je Miletić.

Šok u Pentagonu

Članovima Bajdenovog tranzicionog tima bili su šokirani nakon ulaska u Pentagon. Kako je rekao sam Bajden njegovim ljudima, bio je onemogućen pristup ključnim informacijama o trenutnim operacijama Pentagona, uključujući povlačenje trupa iz Avganistana, predstojeće misije specijalnih operacija u Africi i programu distribucije vakcina protiv KOVID-19. Naravno, za navodnu sabotažu je optužen Tramp iako je portparolka Su Gog rekla da je razumljivo da postoje ograničenja civilima kada je u pitanju pristup osetljivim i poverljivim informacijama Pentagona.

Sličnog mišljenja je i profesor geopolitike Srđan Perišić, koji je u izjavi za Republika.rs, portal Srpskog telegrafa, objasnio da se poslednjih pet decenija dvopartijski sistem u SAD zasnivao na konsenzusu obe partije u prihvatanju globalizacije.

RepublikaFoto: Tanjug
Srđan Perišić

- Pojavom Trampa to je konačno razotkriveno, a deo naroda koji je stao uz njega se pobunio protiv toga. Čim je društvo tako podeljeno, stvaraju se uslovi za stvaranje treće stranke, posebno što je Tramp i među republikancima imao neprijatelje - objasnio je Perišić.

Problemi oko imena Patriotska stranka!

Tramp još nije zvanično obelodanio osnivanje nove patriotske stranke, a vodeći američki mediji već su se potrudili da mu zagorčaju život. Pozivajući se na registraciju imena i brendova u zavodu za patente i žigove, Volstrit žurnal piše da će biti gotovo nemoguće da bivši predsednik SAD registruje stranku pod ovim imenom. Naime, u ovom zavodu već postoje hiljade registrovanih brendova sa prefiksom patriotski, dok je prošlog meseca vlasnica jedne kompanije u Arizoni podnela zavodu zahtev za registraciju ovog imena i već je angažovala advokate da ispitaju moguće zloupotrebe samog naziva koji ona želi da koristi za promociju svojih majica i dukserica. Mediji podsećaju da u Mađarskoj već postoji stranka pod ovim imenom, što bi moglo da dovede u zabludu ljude ukoliko Tramp odluči da svoju stranku nazove Patriotska partija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading