PORED OVIH ZVERI NEĆE NI MUVA PROĆI: Rusi poslali lovce-presretače u odbranu Severnog morskog puta!

Autor: Republika

Svet

16.01.2021

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eskadrila ruskih lovaca-presretača MiG-31B stupila je na borbeno dežurstvo na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku, a glavni zadatak je da čuvaju nebo nad Severnim morskim putem, prenosi televizija „Zvezda“.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, u pitanju je eskadrila avijacionog puka Severne flote ruske vojske.

Razmeštanjem ovih aviona drastično će se povećati zona kontrole vazdušnog prostora kada je reč o Severnom morskom putu.

Inače, ovi lovci-presretači su tokom 2020. godine izveli više vojnih vežbi presretanja uslovnih neprijatelja na Arktiku upravo sa aerodroma Rogačevo koji se nalazi na Novoj Zemlji.

„Zvezda“ podseća da je pre nekoliko godina na Novu Zemlju, sa ciljem odbrane vazdušnog prostora Severnog morskog puta, već dopremljen PVO kompleks S-400 „Trijumf“.

 

 

 

Podsećanja radi, MiG-31B je projektovan za namenu presretanja i uništavanja ciljeva u vazduhu, na ekstremno malim, umereno malim, srednjim i velikim visinama, danju i noću, u svim meteorološkim uslovima, sa primenom aktivnog i pasivnog ometanja radara i toplotnog obmanjivanja protivnika, dok MiG-31B na sebi ima i sistem za dopunu goriva u letu, prenosi Sputnik.

Inače, grupa od četiri aviona MiG-31 u stanju je da frontalno kontroliše vazdušni prostor  ispred sebe i u širini od 800 do 900 kilometara, a veoma je efikasan i u otkrivanju i uništavanju krstarećih raketa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading