LIDERI EU 21. JANUARA RAZMATRAJU KOVID PASOŠE: Bez vakcine ni na posao!

Autor:

Svet

13.01.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko se ne vakciniše protiv korone, neće moći ni da radi. Futuristički scenario koji je nedavno najavljen i u Srpskom telegrafu sve je bliži ostvarenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
KAO AUSVAJS Britanci već podelili specijalne kartice

Da bez KOVID pasoša nećemo moći da putujemo, idemo na more, ulazimo u avione i slično, sada je sasvim jasno. Ali da će onima koji ne prime vakcinu (ili nemaju antitela stečena nakon što su preležali KOVID-19) biti onemogućen dolazak na posao, to je već šokantno. Sudeći, međutim, po informacijama iz Nemačke, Slovačke, Velike Britanije, o tome se i te kako razmišlja.

TRAŽI STRATEGIJU

Za početak, juče je objavljeno da će lideri Evropske unije na video-sastanku 21. januara razmatrati zahteve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji, takozvanog KOVID pasoša. U Evropskoj komisiji (EK) potvrdili su da su dobili pismo Kirjakosa Micotakisa, premijera Grčke, kojim se, između ostalog, traži i uvođenje sertifikata o vakcinaciji za putovanja unutar EU.

- Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti deo razgovora i sa zemljama članicama - navode u EK.

RepublikaFoto: youtube.com/Bloomberg Markets and Finance
Kirjakos Micotakis

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Micotakis poziva na hitno usaglašavanje stavova o sertifikatu vakcinacije, koji bi, prema njegovim rečima, pomogao u obnovi putovanja i turizma.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić: Moći će da se putuje sa svakom vakcinom

Dok svetski igrači ratuju vakcinama i najavljuju KOVID pasoše za putovanja, stiže i jedna dobra, da ne kažemo utešna vest: u validnu potvrdu o vakcinaciji moći će da bude uneta bilo koja vakcina protiv koronavirusa. Dakle, potpuno su neosnovane spekulacije da se za KOVID pasoše neće računati ruska ili kineska vakcina. To je bilo jasno, kažu upućeni, još od trenutka kada su se pojedine zemlje EU poput Mađarske odlučile da svojim građanima daju i vakcine koje nisu proizvedene u zapadnim zemljama.

O tome je preksinoć, tokom gostovanja na TV Hepi, govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Da li to znači da pola sveta neće moći nigde da putuje zato što su uzeli rusku ili kinesku vakcinu? Da li to znači da nijedan građanin i investitor iz Rusije, Kine, Pakistana, Emirata, Bahreina, Turske i ostalih zemalja neće moći da uđe u EU? Mislite da je to realno, takvu ludost još nisam čuo - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

U Srbiju i bez PCR testa

Do kraja sedmice biće ukinut PCR test za ulazak u Srbiju za naše građane i državljane još nekih zemalja, saznaje Srpski telegraf. Prema našim informacijama, ova odluka uslediće odmah nakon srpske Nove godine, a uslovljena je znatnim padom broja zaraženih poslednjih dana.

Jedna od zemalja čiji će državljani moći da ulaze u Srbiju bez negativnog testa biće Severna Makedonija, što je juče potvrdio i premijer te države Zoran Zaev. Na tom spisku bi trebalo da se nađe i Crna Gora.

Prijavilo se 120.000 ljudi

Oko 120.000 građana Srbije prijavilo se u protekla dva dana za vakcinaciju. Prijavljivanje se obavlja preko portala eUprava, a od ponedeljka će u funkciji biti i poseban telefonski broj s istom namenom. Građani mogu da se izjasne i koju vakcinu žele da prime. U ponudi su "Fajzerova", ruski sputnjik-V, kineska, "Astrazenekina" i "Modernina".

Prijavljivanje građana nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesovanje mogu i da ga povuku ili promene.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Stevanović

Dr Stevanović: Daleko smo od bezbedne zone

Dok je više hiljada obolelih od korone na bolničkom lečenju, a više stotina pacijenata na respiratorima, situacija je i dalje za veliki oprez, upozorio je juče direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

On je rekao da je broj pregleda u poslednje dve noći veći nego prazničnih dana jer građani uglavnom praznicima i vikendom izbegavaju odlazak kod lekara, pa otuda i pad u broju pregleda na prijemno-trijažnim mestima tokom praznika od 31. decembra do 8. januara.

- Tada su dolazili samo izuzetno bolesni, koji nisu mogli da ostanu kod kuće, ali prethodna dva ili tri dana taj broj raste - naglasio je Stevanović.

Dodao je da brojke svaki dan osciliraju, ali i istakao da ukupan broj hospitalizovanih, koji je veći od 5.000, govori u prilog velikom opterećenju sistema i potrebe da svi i dalje budemo odgovorni.

- Dok je broj obolelih na bolničkom lečenju više hiljada, a nekoliko stotina bolesnika na intenzivnim negama, situacija je za veliki oprez i zajedničku odgovornost - konstatovao je doktor.

Mnogo više bure podigle su vesti iz nekoliko zemalja o tome da će odlazak na posao biti uslovljen primanjem vakcine. O tome su još ranije govorili vlasnici multinacionalnih kompanija, doduše uvijeno u oblande, da bi Englezi prvi objavili da će samo vakcinisani moći normalno da idu u prodavnice, tržne centre, pabove, bioskope... Tek je mali korak da se ovom podužem spisku pridoda i kancelarija.

SUROVI ZUBAR

U Nemačkoj zubar iz Pfafenhofena Maksimilijan Vajland poslao je dopis svojim zaposlenima da, ako se ne vakcinišu, neće dobiti platu, to jest da mogu da dobiju otkaz. Prema pisanju lista Donaukurir, njegov primer sledili su još neki poslodavci, a pravno tumačenje je da u tome nema ništa što bi kršilo zakon.

Konačno (zasad), Slovaci iz regiona Nitre ne mogu da rade ukoliko nemaju negativan PCR test na virus korona pošto su u toj oblasti bolnice pune.

- Ljudi iz tog regiona neće moći na posao bez testa. To bi moglo da se primeni u budućnosti i na one koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji ili neki drugi dokaz da su zaštićeni - objasnio je slovački premijer Igor Matovič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
alterego

13.01.2021 11:42

право на рад не може уставно бити ограничено на овај начин, неопходно је тужити државу и послодавце.