PAPA FRANJA NASTAVLJA REFORME: Doneta odluka koja ženama u crkvenoj službi dozvoljava VEĆU ulogu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.01.2021

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formalizovao ono što se već godinama dešava u mnogim razvijenim zemljama!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Papa Franja doneo je danas odluku kojom ženama dozvoljava formalno da tokom obreda u crkvi čitaju molitve, službuju u oltaru i pričešćuju vernike, čime se pravi još jedan korak napred u izjednačavanju prava žena u Rimokatoličkoj crkvi.

Dekretom je danas papa formalizovao ono što se već godinama dešava u mnogim razvijenim zemljama, a uvođenjem promene u Kanonsko pravo Katoličke crkve, biće nemoguće da konzervativni biskupi sprečavaju žene u svojim biskupijama da vrše te sveštene radnje, prenosi Rojters

Vatikan je prilikom saopštavanja papine odluke naglasio da se ove novododeljene uloge ženama „u osnovi razlikuju“ od službe koju vrše postavljeni sveštenici.

Rimokatolička Crkva dopušta samo muškarcima da budu sveštenici, a žene su tradicionalno do nedavno bile samo na marginama vatikanske administracije, kada je italijanka Frančeska Di Đovani preuzela novoosnovani položaj u Kancelariji za odnose s državama gde će biti podsekretarka, odnosno jedna od dvoje zamenika ministra spoljnih poslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading