ZDRAVSTVENI SISTEM PRED SLOMOM: Više od POLOVINE LEKARA želi da NAPUSTI POSAO u bolnicama!

Autor: Tanjug,Republika

Svet

11.01.2021

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko će da leči ljude, ako se ovo dogodi!

RepublikaFoto: Tanjug

Oko 54 odsto trenutno zaposlenih lekara namerava da u naredne dve godine da napusti posao u javnim bolnicama, pozivajući se na rezultate koje je nakon istraživanja objavio sindikat bolničkih lekara Italije.

Lekari su, pokazala je anketa, nezadovoljni jer su preopterećeni poslom zbog nedostatka osoblja, što je došlo još više do izražaja u vreme pandemije kovida19


Navode i da su nedovoljno plaćeni, da nisu konsultovani kada je reč o odlučivanju,a nezadovoljni su organizacijom posla i veruju da je njihov posao rizičan i veoma stresan. Kao posledica nezadovoljstva, već sada mnogi lekari napuštaju posao u javnim bolnicama, i odlaze da rade u privatnim klinikama gde je posao lekara manje stresan.

- Generalni sekretar nacionalnog sindikata lekara Karlo Palermo je kritikovao poteze vlasti koje su, i u vreme pandemije, nastavile da zapošljavaju lekare uz privremene ugovore, na određeno što podrazumeva manje plaćanjei, ili se oslanjaju na rad specijalizanata koji su "maksimalno iskorišteni i minimalno plaćeni - rekao je.

Predsednik nacionalne Federacije lekarskih komora Filipo Aneli je ocenio da je pandemija pokazala teške posledice decenijskog smanjenja ulaganja u zdravstvo. On je podsetio da je pre dve godine sindikat lekara, da bi pokazao iskorištenost zaposlenih bolničkih lekara, objavio podatak da su oni odradili 15 miliona prekovremenih sati koje nisu nikada naplatili.
 
 

U Italiji trenutno nedostaje oko 7 hiljada lekara.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading