ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE NAUČNIKA: Korona napada i MOZAK, a evo koje POSLEDICE ostavlja!

Autor: Rojters, Republika

Svet

10.01.2021

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije dobro!

RepublikaFoto: Tanjug
Foto Ilustracija

Koronavirus ne mora neposredno prodreti u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija koju prenosi britanska novinska agencija Rojters. Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od koronavirusne bolesti kovid-19, fokusirajući se na tkivo oblasti za koje se veruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

Radi se o bulbus-u olfactorius-u, koji kontroliše čulo mirisa, i moždanom stablu, koje kontroliše disanje i rad srca. Kod 14 pacijenata jedno ili oba područja imala su oštećene krvne sudove, jedne začepljene, a druge koji su propuštali. Mesta propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunog odgovora organizma. Naučnici nisu pronašli dokaze o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

 

 

 

-Bili smo sasvim iznenađeni”, kazao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar. Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana moždanim udarima i upalnim bolestima živčanog sistema, dodao je. -Naši rezultati za sada ukazuju da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak-, kaže dr Nat.

-Planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudove u mozgu i proizvodi li to neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata.-

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading