(VIDEO) Tramp konačno priznao poraz! Bajden novi redsednik Amerike: Inauguracija 20.januara

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

08.01.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasedao o potvrdi Bajdenove pobede.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kako prenosi AP, Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

- Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zacelivanje rana i pomirenje - naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.


Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

- Večna mi je čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje - naveo je Tramp, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smenjen posle napada u sredu, navodi Glas Amerike.



Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

- Mi to osuđujemo - predsednik i ova administracija - na najsnažniji mogući način - rekla je novinarima Mekenenijeva na brifingu za novinare u Beloj kući. "To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni".

Portparolka Bele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading