PROGUTAO GA MRAK: Kineski milijarder nestao nakon kritikovanja vlasti?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.01.2021

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, pa mediji nagađaju da je nestao nakon što je u oktobru kritikovao kinesku vlast i pozivao na reformu sistema, navodi "Fajnenšel Tajms".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džek Ma

Džek Ma se nije pojavio ni u poslednjoj epizodi vlastitog šou programa "Afrički poslovni heroji" u kojem je bio jedan od sudija, a zamenila ga je izvršna direktorka Alibabe, Lusi Peng, dok je njegova fotografija uklonjena sa veb stranice, objavio je list.

Portparol Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju "zbog preklapanja u svom rasporedu", prenosi britanski list.

Peking je pokrenuo kontrolu Maovih kompanija otkako je on u Šangaju 24.oktobra održao kontroverzni govor, u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa "klubom za penzionere".

- Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo da reformišemo trenutni sistem - rekao je tada Ma u govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije "Ant Group" sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, koja je već imala odobrenje od kineskog nadzornog tela za vrednosne papire, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i zatražile od Ant grupe da restrukturira svoje poslovanje, prenosi Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zora

04.01.2021 13:47

Takva vlast mu omogućila da postane milijarder a on bi da je kritikuje..