Pudždemon besan: Tretiraju me kao da sam neki PEDOFIL

Autor: Agencije

Svet

11.11.2017

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pudždemon izjavio je da se prema njemu postupa kao da je "pedofil" nakon što je iz Španije pobjegao u Belgiju kako bi izbegao krivičnu prijavu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karles Pudždemon

Britanski dnevnik "Indipdentent" podseća da se Pudždemon trenutno nalazi u Briselu nakon što je Madrid smenio njegovu Vladu zbog inicijative za proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije.

Protiv njega i četiri ministra iz katalonskih vlasti objavljena je evropska poternica prema optužbama u koje spadaju pobuna, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova, neposlušnost i kršenje poverenja.

- Tretiraju me kao kriminalca, narko-dilera, pedofila, serijskog ubicu. Mislim da je ovo zlostavljanje, ne politika. Ovim se sudovi koriste radi politike - kaže Pudždemon.

Prema njegovim rečima, optužba sa kojom se suočava predstavlja pretnju jer može rezultirati kaznom od 30 godina zatvora. On smatra da to nije pravda, već osveta.

- Nisam pobunjenik, nemam takav duh, niti to želim da budem. Smatram da sam veoma disciplinovan. Želim samo da sprovedem ono što je parlament odobrio. To je normalno i tu nema ničeg pobunjeničkog. Ne osećam se ugodno u ulozi pobunjenika koju ne želim da igram - kaže smenjeni katalonski lider.

Pudždemon se krajem prošlog meseca predao belgijskim vlastima neposredno po dolasku iz Španije. On tvrdi da ne beži od pravde već da traži fer proces i da ne veruje da će to imati u Madridu.

Tužba Evropskom sudu u Strazburu

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon i smenjena predsednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj, koja je juče puštena iz pritvora u Madridu nakon polaganja kaucije u iznosu od 150.000 evra, podneli su Evropskom sudu za ljudska prava tužbe protiv Madrida.

Kako je izjavio portparol suda, ukupno su pokrenute četiri katalonske tužbe, čime je potvrđena informacija, koju je prethodno objavila španska novinska agencija EFE, piše francuska štampa.

Iz suda je potvrđeno da je jednu od tužbi, koja je primljena 18. oktobra, uputio Karles Pudždemon.

U tužbi Forkadelj i 76 drugih podnosilaca, članovi katalonskog parlamenta, žale se na zabranu održavanja sednice katalonskog parlamenta, na kojoj je trebalo da bude proglašena nezavisnost Katalonije, koju je doneo španski Ustavni sud, rekao je portparol suda.

Evropski sud za ljudska prava je dobio tužbu i od jednog španskog državljanina, koji se, takođe, žalio zbog toga što njegovi katalonski predstavnici nisu mogli da se sastanu.

Dve druge tužbe podneli su 22. septembra španski građani, koji su se žalili jer su članovima katalonskog izbornog komiteta koji je pripremao referendum o nezavisnosti Ktalaonije izrečene kazne, rečeno je iz suda.

Prema navodima portparola suda, sva četiri katalonska predmeta su u preliminarnoj fazi i biće razmatrana u skladu sa sudskom procedurom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading